kompozisyon nasil yazilir 810x548 1
ÖZET
Hayatı Kısaca
Yılmaz Güney yani gerçek adıyla Yılmaz Pütün 1 Nisan 1937 yılında toprağı olmayan bir ailenin çocuğu olarak Şanlıurfa Siverek’te dünyaya geldi. Yılmaz Güney’e göre pütün kırılması zor meyve çekirdeği demektir. Adana’da büyüyen ve Çirkin Kral olarak bilinen yazar, yönetmen ve senarist olan Yılmaz Güney üniversite için gittiği İstanbul’da Atıf Yılmaz ile tanıştı ve ilk filmini de onunla birlikte çekti. Sinema öncesinde hikayeler yazan Yılmaz Güney, Çirkin Kral olarak bilinmesini sağlayan Cannes Film Festivali’nde ödül almasını sağlayan Yol, Sürü ve Umutsuzlar filmleriyle tanınır. Bir süre cezaevinde yatan Yılmaz Güney daha sonra bir savcıyı öldürerek tekrar hapse girmiş fakat bir izin gününde yurtdışına kaçmıştır.
UZUN
Hayatı Uzun
Siverekli bir baba ve Muşlu bir annenin oğlu olarak 1937 yılında dünyaya gelen Yılmaz Güney Adana’da büyüdükten sonra üniversite için Adana’yı terk edip İstanbul’a gitti. İstanbul onun asıl hayatının başlangıç yeri de denilebilir. İstanbul’da tanıştığı Atıf Yılmaz’a hikayelerini gösterince Atıf Yılmaz onun senaryo yazması gerektiğini söyler. İlk filmi olan Bu Vatanın Çocukları’nda yönetmen Atıf Yılmaz iken Yılmaz Güney senarist ve oyuncu olarak filmde yer almıştır. Daha sonra Alageyik filmini de aynı şekilde çektikten sonra Karacaoğlan’ın Karasevdası isimli filminde yönetmen yardımcılığı yaparken dergilerde hikayeler yazar. Ufuklar isimli dergide yazdığı bir öyküsünde komünizm propagandası yaptığı iddia edilir ve yargılanır. Yargılanmasının ardından suçlu bulunur ve 1.5 yıl hapis yatar. Çıktığında kaldığı yerden devam eder ve daha çok film çeker. Bu dönemdeki filmlerinde her zaman Anadolu çocuğunun totaliterizme başkaldırısını konu alır ve bu konular ona Çirkin Kral lakabını kazandırır. 1971 senesinde Efraim Elrom cinayetinden dolayı aranan Türkiye Halk Kurtuluş Partisi üyesi teröristlerini evinde sakladığı gerekçesiyle 2 yıl hapsi istenir ve cezaevine girer. Ardından Endişe adlı filmini çekerken Yumurtalık ilçe yargıcı Sefa Mutlu’yu öldürür ve hapis istemiyle yargılanıp 19 yıl hapse mahkum edilir. Fakat beş yılın ardından 9 Ekim 1981 yılında izin alıp çıktığı cezaevinden firar eder. Yılmaz Güney’in bu hayat hikayesi daha önce çektiği filmlere benzemektedir zira sanatçının çektiği Şeytan’ın Oğlu filminde başrol de izin alıp çıktığı cezaevinden firar etmektedir. Yılmaz Güney yurtdışına kaçıp Yunanistan’dan İsviçre ve Fransa’ya gider ve ölümüne kadar Fransa’da hayat yaşar. Cezaevinde tanık olduğu bir isyanı anlatan Duvar filmini Fransa’da çeken Yılmaz Güney için bu film son eseri olmuştur. Paris’te yakalandığı mide kanseri sebebiyle 9 Eylül 1984 senesinde vefat edip Père Lachaise Mezarlığı’na defnedilmiştir. Yılmaz Güney’in Yol filmi Cannes Film Festivali’nde ona üç ödül kazandırmış ve halk tarafından en çok sevilen filmlerden olmuştur.
Edebi Kişiliği
Yazar öykülerinde ve senaryolarında başrolü daima Anadolu çocuğu olarak seçmiştir. Otoriteye ve adaletsizliğe karşı bir köylünün verdiği mücadeleyi anlatan bir çok film çekmiş birçoğunda kendisi oynamıştır.