kompozisyon nasil yazilir 810x548 1

                       YAZI İCAT EDİLMESEYDİ NE OLURDU

İnsanlar tarihi ”Tarih Öncesi Devir” ve ”Tarih Sonrası Devir” olmak üzere ikiye ayırmışlardır. Tarih sonrası devir ise yazının icat edildiği M.Ö 3500 yıllarında başlar. Yani yazının icat edilmesi tarihi bile değiştirmiştir.

Günümüzde, geçmiş ile ilgili edindiğimiz bilgilerin neredeyse tamamı yazı ile elde edilmiştir. M.Ö 3500 yılından önceki toplumlarla veya insanlarla ilgili pek az bilgi sahibi olmamızın sebebi, o dönemlerde yazının icat edilmemiş olması, böylece onlar hakkında bilgi edineceğimiz yazılı kaynakların bulunmamasından kaynaklanmaktadır.

Yazı icat edilmeseydi, pek çok zorlukla karşılaşırdık. Örneğin bizden önce yaşamış insan ve topluluklarla ilgili çok az bilgimiz olurdu. Bilim kendinden önceki bilgileri de kullanarak ilerler. Önceki bilgilerden haberdar olmayan bir bilimin ilerlemesi de asla mümkün değildir. Böyle bir durum, bilimin sürekli aynı yerde saymasına sebep olurdu ve bugünkü teknolojiye sahip olmamız mümkün değildi.

Bugün de insanlar arasındaki iletişim en çok yazı sayesinde gerçekleştirmektedir. Hayatımızda büyük bir öneme sahip olan internet, yazı sayesinde vardır. Eğitimimiz, sınavlarımız, meslek edinmemiz hep yazı sayesinde olmuştur. Yazının en önemli tarafı, kalıcı olmasıdır. Bir atasözümüz der ki ”Alim unutur, kalem unutmaz.” Gerçekten de çok doğru bir söz. İnsan, unutmaya müsait bir varlıktır. ancak yazıya geçmiş şeylerin unutulması mümkün değildir.

Yazı icat edilmeseydi, hayat çok zor olurdu. Muhtemelen eğitim kurumları olmaz, hastaneler birbirine girer, banka işlerini yürütmek imkansız olurdu. Hesaplar tutulamaz, maaşlar ödenemez, dolayısı ile meslekler de var olamazdı. Kısacası ilkel bir yaşam sürmeye devam eder, hepimiz kendi başımızın çaresine bakmak zorunda kalırdık.

(yazının icat edilmesi ile ilgili kompozisyon, yazının önemi, yazının hayatımızdaki yeri, yazı olmasaydı ne olurdu, yazının önemi ile ilgili yazı, deneme, kısa kompozisyon)