kompozisyon nasil yazilir 810x548 1
ÖZET
Hayatı Kısaca
Azerbaycan göçmeni bir ailenin çocuğu olarak Sivas’ta 23 Nisan 1936 yılında dünyaya gelen Yavuz Bülent Bâkiler ilk ve orta öğrenimini Sivas, Gaziantep ve Malatya’da tamamladıktan sonra 1960 yılında Ankara Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu fakat Yeni İstanbul gazetesinde göreve başladı. TRT Ankara Radyosu’nda kısa süre röportajlar yaparken aynı zamanda kültür programları sundu fakat çok geçmeden 1969 yılında Sivas’a dönerek avukatlık yapmaya başladı. 1975 yılında avukatlık yapmaya son verip İl Başkanlığı yaptığı Adalet Partisi’nde milletvekili adayı ve belediye başkanlığı adayı olarak gösterildi. Başbakanlık Toprak ve Tarım Reformu Müsteşarlığı’nda 1 yıl hukuk müşaviri olarak görev yaptıktan sonra 1976 yılında Ankara Televizyon’unda göreve başladı ve burada 3 yıl boyunca çalıştı. 1979 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda müsteşar yardımcılığı görevine atandıktan bir yıl sonra 12 Eylül Darbesi ile müşavir kadrosuna atandı. 1992-1994 yılları arasında Başbakanlık müşaviri olarak görev yaptıktan sonra emekli oldu.
Edebi Kişiliği
Lise yıllarında başlayan edebiyat aşkının ilk filizlerini liseden mezun olduğu 1953 yılında Türk Sanat dergisinde çıkan şiiri ile aldı. Ardından şiirleri dergi ve gazetelerde hızla yayınlanmaya başladı. Hisar dergisi şairlerinden olan Yavuz Bülent Bâkiler Tercüman ve Türkiye gazetelerinde uzun süre köşe yazarlığı yaptı. Türkiye gazetesindeki görevinden 24 Mart 1923 yılında ayrıldı. Şiir, anı, inceleme, gezi yazısı alanlarında önemli eserler veren sanatçı aynı zaman çeşitli gazete ve dergilerde görev yaptı.
Eserleri
Mehmet Akif’te Çağdaş Türkiye İdeali ve Aşık Veysel adlarındaki inceleme yazıları, Türkistan Türkistan isimli gezi notları, Unutamadıklarım ve Hatırladıklarım isimlerindeki anıları, Yalnızlık, Duvak, Seninle, Harman, Bir Gün Baksam Ki Gelmişsin isimlerindeki şiirleri en önemli eserleridir. Katıldığı televizyon programlarında düzgün diksiyonu ve hiç duraksamadan kurduğu uzun cümleleri ile insanların dikkatini çekmiştir. Tek gayesi Türkçeyi baskılardan kurtarıp mükemmeliyetine ulaştırmak ve korumak olan şair, Nazım Hikmet’in Türkçesini mükemmel bulduğunu söylemiştir. Türkçe üzerine program yapmış olan Yavuz Bülent Bâkiler önemli bir Türk Ulusalcısıdır.