Yanlış Bildiğimiz Atasözleri: Atalarımızın yaşadığı olaylar karşısında ortaya koyduğu eğitici, öğretici ve ders niteliğindeki sözler atasözleri veya deyimler olarak adlandırılır. Bu atasözleri ve deyimler, insanlara rehberlik etmişlerdir. Kimi zaman söyleyenleri bilinmediğinden neredeyse tamamı anonimdir. Atasözlerinin çoğu mecazidir ve dilin sanat yönünü yansıtırlar.
Yanlış Bildiğimiz Atasözleri Ve Deyimlerin Doğrusu
Atasözleri yıllar içindeki yaygın kullanımlarıyla kültürümüzün bir parçası haline gelmişlerdir. İlkokul yıllarında dahi derslerimizin vazgeçilmez bir parçası olmuşlardır. Atasözleri ve deyimlerde kelime değişikliği yapılamaz. Örneğin, “İki ayağı bir pabuca girmek” deyiminde “pabuç” kelimesi yerine “❌ ayakkabı” kelimesi yazılıp söylenemez. “Başında kavak yelleri esiyor” deyiminde de “yel” yerine “❌ rüzgar” kelimesi kullanılamaz.
Toplum olarak gündelik hayatımızda da günde birden fazla atasözü ve deyim kullanırız. Acıktığımızda; karnım zil çalıyor, telaşlandığımızda eteklerim tutuştu gibi hissettiğimiz duyguyu ya da yaşadığımız olayı atasözü ve deyimlerle perçinleyerek daha vurgulu halde belirtmek için de sık sık atasözleri ve deyimlerden faydalanırız. Yalnız, atasözlerinin ve deyimlerin söylenişinin çok eski yıllara dayanması ya da kaynağından değil de kulaktan dolma öğrenmemizin etkisinden kaynaklı bazı atasözlerimizi ve deyimlerimizi yanlış yazıp yanlış telaffuz etmekteyiz.
Bu konuda birkaç örnek yaparak Yanlış bilinen deyimler – Yanlış bilinen atasözleri nelerdir doğrusunu görelim.
Güzele bakmak sevaptır:
Yanlış bilinen atasözleri ve deyimlerin neredeyse başında gelir. ❌Güzele bakmak sevaptır doğru değildir . Doğru olan ise ✅ güzel bakmak sevaptır şeklindedir.
Aptala malum olurmuş:
Cümleyi ❌Aptala malum olurmuş şeklinde yazmak ya da telaffuz etmek yanlıştır. Doğrusu ✅ abdal’a malum olurmuş şeklindedir. Abdal, eski Türkçe’de zeki insan anlamında kullanılır. Derviş, âlim anlamlarına da gelir. Abdala malum olurmuş da zeki insanlar olabilecekleri önceden sezebilir anlamındadır.
Yanlış Kullanılan Atasözleri ve Deyimler
Anlamı Yanlış Bilinen Deyimler – Yanlış bilinen atasözleri ve doğruları aşağıda sizler için listeledik
- Yanlış: ❌ Saatler Olsun – Doğru: ✅Sıhhatler olsun
- Yanlış: ❌ Göz var nizam var – Doğru: ✅Göz var izan var
- Yanlış:❌ Eşek hoşaftan ne anlar – Doğru: ✅Eşek hoş laftan ne anlar
- Yanlış: ❌ Kısa kes aydın havası olsun – Doğru: ✅Kısa kes aydın abası olsun
- Yanlış: ❌ Su küçüğün söz büyüğün – Doğru: ✅Sus küçüğün söz büyüğün
- Yanlış: ❌ Güzele bakmak sevaptır – Doğru: ✅Güzel bakmak sevaptır
- Yanlış: ❌ Baldız baldan tatlıdır – Doğru: ✅Daldız baldan tatlıdır
vb.şeklinde sıralayabiliriz.
Bu dökümanı dilerseniz pdf formatında indirebilirsiniz. Yanlış Bildiğimiz Atasözleri PDF
NOT: Kendi öz kültürümüzü temsil eden atasözü ve deyimlerimize sahip çıkmalıyız. Bu değerli ifadeleri, doğru şekilde kullanarak, geleneksel kalıplarını bozmadan gelecek nesillere aktarmak için üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmeliyiz. Bu sayede, kültürümüzün zengin mirasını yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak mümkün olacaktır.
Yanlış Bildiğimiz Atasözleri isimli konumuza kendi düşüncelerinizi yorumlar bölümünden paylaşabilirsiniz.Yanlış Bildiğimiz Atasözleri Ve Deyimler konumuzu okuduğunuz için teşekkür ederiz.