UTANGAÇLIK
Utangaçlık; insanların toplum içinde istedikleri gibi veya olması gerektiği gibi davranmalarını engelleyen psikolojik bir duygudur. İnsanların çoğunda bu duygu mevcuttur. Bazen doğuştan gelse de daha çok yaşantılarla edinilmiştir. Özellikle çocukluk yaşlarında toplum içine çıkarılmamış, tek kardeş olarak büyümeye mahkum edilmiş, annesiz veya babasız büyümüş, yeterince sosyalleşememiş insanlarda rastlanır.
Utangaçlık duygusunu bir anda yenmek çok zordur. Yıllarca üzerimizde taşıdığımız bu duygudan kurtulmak da bazen yıllarımızı alabilir. Hatta bazı insanlarda bu duyguyu tamamen yok etmek imkansız bile olabilir. Utanma olarak da isimlendirilen utangaçlık duygusu aslında utanmadan biraz farklıdır. Utanma duygusu iki farklı anlamda kullanılır. Örneğin bir davranışı gerçekten ayıp olduğu için yapmamak ”utanmak”tır. Ancak ayıp olmadığını bildiğimiz halde herhangi bir davranışı yapmamak sadece ”utangaçlık” ile anlatılabilir. Dolayısı ile utanma duygusu herkeste olması gereken bir duygudur; fakat utangaçlık, ortadan kaldırılması gereken bir duygudur.
Utangaçlığı yenmek zor olsa da tamamen imkansız değildir. En güzel yöntemi ise utangaç olan kişiye birçok sosyal yaşantılar yaşatmaktır. Örneğin toplum içinde konuşmaktan çekinen bir çocuğun önce toplum içinde uzun süre kalmasını sağlarız. Daha sonra samimi olduğu küçük bir topluluk içinde konuşmasını sağlarız. Daha sonra büyük ve tanımadığı topluluklar içinde kısa konuşmalar yapmaya yönlendiririz. Ancak en etkili yöntem elbette ki psikolojik destek almaktır.