Tevfik Fikret hayatı olarak İstanbul’da doğdu 1867 asıl adı Mehmet Tevfik’tir orta öğretimini önce mahmudiye rüştiyesinde sonra Galatasaray sultanisinde yaptı. 1888 de Galatasaray sultanisini bitirdikten sonra bir süre hariciye nezareti istişare odasında Dışişleri bakanlığı enformasyon dairesi kâtibi olarak görev yaptı. Edebi kişiliği olarak çeşitli memurluklarda da bulundu ek iş olarak ticaret mektebi âlisinde hat ve Fransızca öğretmenliği yaptı.
1891 de Mirsad dergisinin açtığı sitayişi hazreti padişahı konulu bir şiir yarışmasında birinciliği kazanınca eserleri ile dikkatleri kendisine çekti. Hayatı değişik alanlarla da duyulan Tevfik Fikret Türkçe öğretmeni olarak atandı 1894’te Hüseyin kazım kadri ve Ekrem Bolayır ile malumat dergisini çıkardı. Servetifünun yıllarında eserleri ile duyuldu ve eski öğretmeni Recai zade Mahmut erkemin aracılığıyla Servetifünun dergisinin yazı işleri müdürlüğüne getirildi.
Türkçe öğretmeni olarak Robert kolejine girdi edebi kişiliği ile bu dönemlerde Abdülhamit yönetimi aydınlar üstündeki baskısını giderek yoğunlaştırmıştı.
Hayatı içerisinde yaşanan sanat çevresi içinden zorbalıktan ve saraydan nefret duygularının ve özgürlükçü düşüncelerinin etkisinde kalarak toplumsal içerikli şiirler yazdı.
Toplumsal sefalet içinde bulunan insanların şiirlerini yazdıkça eserleriile toplumsal sorunlar üzerinde daha çok düşünmeye başladı.
Edebi kişiliği ile bir süre sonra Edebiyatı cedide akımı içinde sanatçılar ile antlaşmalar yapmıştır ve belli bir dönemden sonra yazı işleri müdürlüğünü bıraktı.
Bütün zamanı hayatı ile Robert kolejinde geçirmeye başladı 1901 de inziva düşüncesini gerçekleştirmek amacı ile Rumeli hisarında Robert koleji yamacında planlar çizdiği aşiyan adlı evi yaptırmaya başladı.
Eserleri rübabı şikeste, kırık saz, haluk’un defteri, Şermin son şiirleri 1952 ve 1968 Cevdet kudret tarafından derlenmiştir.
Edebi kişiliği ile birçok işe imza atamıştır bunlardan birisi de 1906 da yaptırdığı ve aşiyan adını verdiği bu ev Boğaziçi’nde Rumelihisarı’nda Robert kolejinin yanındadır.
Eserleri ile şiirde ve Türk dilini kullanmada büyük ustalık gösterdi içendeki özgürlük ve bilim sevgisinin dürtüsü ile saltanat yönetimine karşı bu yönetime karşı ve onun neden olduğu kötülükleri yeren şiirler yazdı.
Edebi kişiliği çok geniş alanda iş yapması ile duyulmuştur aruzla yazdığı şiirlerde kullandığı dil oldukça eski ve ağdalıydı tarihi kadim doksan beşe doğru rübabın cevabı şiir türleri bunlardan biridir.
Birçok alanda başarılı olan ve hayatı içerisinde pek çok esere damga vurmuştur. İkinci meşrutiyetin ilanından sonra inzivasından çıktı eski arkadaşları Hüseyin kazım ve Hüseyin Cahit’le birlikte tanin gazetesini kurdu.
Devlet yetkililerinin bir yağma gayreti içerisinde olduğunu görerek umutsuzluğa düştü politikadan ve tanin gazetesinden ayrıldı.
Çocuklara özgü şiirleri ile Şermin kitabında topladığı çocuk şiirlerini hece ölçüsü ile çok sade bir Türkçe ile kaleme aldı.
Edebiyatın ve devletin alanlarında ve daha birçok alanda farklı eserleri ile gündeme gelmiş ve her alanda gelişimini sağlayarak toplumsal iletişimi en iyi şekilde yansıtmış mesajını farklı guruplara vermeyi başarmıştır.