Taş Yerinde Ağırdır
Kişinin kıymeti; onu en çok tanıyanlar, onun özelliklerini, meziyetlerini bilenler tarafından bilinir ve anlaşılır. Bilinmedik bir ortamlarda, tanımadık insanların arasında bulunanların gerçek değeri anlaşılmaz. Zira ait olduğu yerde; tüm meziyetlerini, kişisel özelliklerini, gücünü ve bilgisini insanlara göstermiş ve kendisini onlara kabul ettirmiştir. Bu yüzden, her insanın en fazla değer gördüğü, itibar edildiği, sevildiği ve sahiplenildiği yerde yaşaması gerekir. Aksi takdirde kişinin değeri anlaşılmaz ve kendisinden de hiçbir şekilde istifade edilmez.
Derler ki her horoz kendi çöplüğünde öter. Bunun sebebi ise, her horozu, kendi çöplüğünü iyi tanıması ve ona göre hareket etmesidir. Başkasının çöplüğünde dolaşan horozlar, ne ile karşılaşacaklarını, hangi belaya maruz kalacaklarını bilmezler. Bunu bilseler dahi, böyle bir durum karşısında nereye kaçacaklarını tayin edemezler. Taş yerinde ağırdır atasözü bazen ”insanların, kişiliklerine uygun bir şekilde yaşamaları gerektiği” manasında da kullanılmaktadır. Örneğin öğretmen dediğin kişi öğretici ve örnek olmalıdır. Öğretmenliğe yakışmayan davranışları, onu gözden düşürür ve iyice itibarsızlaştırır. Yahut herkes, bulunduğu mevkiyi, makamı bilmeli ona göre hareket etmelidir. Asıl uzmanlık alanı ekonomi olan birinin Milli eğitim Bakanı yapılması çok sakıncalıdır. Zira eğitim, bir ekonomistin gözü ile bakılacak bir durum değildir. Ekonomi uzmanı, maliye ile ilgili konularda kendini gösterebilir, faydalı olabilir; lakin onu eğitim bakanı yaptığınızda muhakkak çuvallar ve işleri berbat hale getirir. Bu nedenle taş yerinde ağırdır; yani herkes kendi uzmanlık alanı ile ilgili işlerde bulunmalıdır.
Taş düştüğü yerde ağırdır sözü, hayatımızın her alanında tatbik etmemiz gereken bir atasözüdür. Bunun manasını uygulamayıp, kendi alanı dışında işlerde faaliyet göstermeye çalışanlar hiçbir fayda sağlamayacakları gibi, insanlara zararlı hale bile gelebileceklerdir.