kompozisyon nasil yazilir 810x548 1
Hayatı
             Selahattin Batu edebi kişiliği, veteriner, akademisyen, siyasetçi yönleriyle çok önemli bir şahsiyettir.
             25 Aralık 1905 yılında Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde doğmuştur. İlk eğitimini Lapseki İlkokulu’nda, ortaöğrenimini Gelibolu İdadisinde tamamlamıştır. İstanbul Yüksek Veterinerlik Okulu’na gitmiştir. Eğitimini tamamladıktan sonra bu okulda asistan olarak da görev almıştır. Ziraat Bakanlığı tarafından Almanya’ya gönderilmiş ve orada uzmanlık yapmıştır.1941 yılında profesör unvanını almıştır.
             1945 yılında Çanakkale milletvekili seçilmiştir. Bu görevini de tamamladıktan sonra üniversite çalışmalarına geri dönüş yaparak 1969 yılında emekli olmuştur.
             Uzunca bir süre Türk Dil Kurumu üyeliği yapmıştır. Tercüme Bürosu, Unesco yönetim kurulu, milletler Arası Yazarlar Derneği de görev yaptığı yerler arasındadır.
             Akademik çalışmalarını yaparken bir yandan da Ulus Gazetesi’nde yazılar yazmaya başlamıştır. Hayatı boyunca birçok dergide yazı ve şiir gibi türlerde eserleri yayınlanmıştır. İleri derecede Fransızca ve Almanca bilir. Bu özelliği dolayısıyla çevirileri de vardır.
             Selahattin Batu’nun hayatı 24 Mayıs 1973 yılında son bulmuştur.
 Edebi Kişiliği:
             Selahattin Batu akademik hayatı ve kariyeri boyunca edebi çalışmalar da yapmış edebi kişiliği kuvvetli bir insandır. Şiir, deneme, tiyatro ve çeviri gibi çeşitli alanlarda başarılı olmuş bu alanlarda önemli eserler vermiştir. Edebiyata ilk olarak şiir yazarak başlamıştır. Şiirlerinde gözlemlerine yer vermiştir. Aynı zamanda şiirlerinde şekil ve bütünlük önem verdiği unsurlar arasında yer alır. Şiirleri sadedir, kolay anlaşılır yapıdadır. Şiirlerinde değişik konulara da yer vermiştir.
            İlk şiirleri üniversite yıllarında Aydınlık Dergisi’nde yayınlanmaya başlamıştır ve daha ebedi kişiliği burada belli olmaya başlamıştır. Burada yayınlanan eserleri sebebiyle tutuklanmıştır fakat yargı sonucunda serbest kalmıştır.
             Nesir yazılarında şüpheci bir tutum sergiler, inceleyicidir. Yazılarında bu tutumunu okur da kolaylıkla anlar.
             Ulus Gazetesi’nde düzenli olarak yazılar yazarak edebiyata olan ilgisini göstermiştir. Bu gazete dışında Suut Kemal Yetkin ile beraber Sanat ve Edebiyat Gazetesi’ni çıkarmıştır. Varlık, Hisar, Türk Dili, Çağrı, İstanbul, Tercüme gibi dergilerde de yazmıştır.
             Selahattin Batu’nun hayatı edebi kişiliği doğrultusunda dili sadedir. Tabiat ve insan unsurlarına sıklıkla eserlerinde yer verir. Deneme ve gezi yazıları da bulunan Selahattin Batu bu eserlerinde canlı ve edebi bir dil kullanır. Tiyatro eserleri de vardır. Tiyatro eserlerinde Yunan trajedi etkileri görünür.
            Tiyatrolarının konuları Türk ve Yunan efsanelerine dayanır. Eski Yunan trajedisine uygun örnekler veren ilk Türk edebiyatçıdır. İnsancı görüşe sahiptir. Klasik sanat kültürünün izlerine ise sıkça rastlanılır.
 Eserleri:
            Birçok alanda eserleri bulunur.
            Şiirleri: “Bursa’da Yeşiller” ve “Rüzgârlı Su”
             
            Denemeleri: “İnsan ve Sanat”
             
            Oyunları:”İphigenia Tauris’te” “Kerem ile Aslı” “Güzel Helena” “Oğuzata”, Adnan Saygun’un operası için yazmış olduğu librettolar “Kerem” ve “Köroğlu”
            Gezi Notları:”Romancero” “İsviçre Günleri” “Avusturya ve Venedik Günleri” “İspanya Büyüsü”
             Selahattin Batu’nun ayrıca basılmamış ve oynanmamış olan “İki Rüzgar Arasında” adlı bir eseri de bulunmaktadır. Aynı zamanda Alman Edebiyatı’ndan çevirileri de vardır. Bilimsel çalışmalarının bulunduğu birçok kitap ve incelemelerini de yayımlamıştır.

 

            Bu bilimsel çalışmaların konusu çoğunlukla zootekni alanındadır.