kompozisyon nasil yazilir 810x548 1
ÖZET
Hayatı Kısaca
Tam adı Aleksandr Sergeyeviç Puşkin olan şair ve yazar 6 Haziran 1799 yılında Rusya’da doğmuştur. Babası olan Sergey Lvoviç soylu bir ailenin oğludur. Dedesi ise Etiyopyalı İbrahim Hannibal’ın Rus Çarı I. Petro’nun vaftiz çocuğudur. Puşkin soylu bir ailenin üyesidir. Eğitimli bir anne ve babaya sahiptir. Puşkin yabancı eğitmenlerden eğitim almıştır. Öğrendiği ilk bilgilerini yabancı eğitmenlerden almıştır. Daha çok küçük yaşlardan itibaren birden fazla dili öğrenmiştir. Henüz 8 yaşında iken Fransızca ve Rusça bilmektedir. 11 yaşında ise Fransızca şiirler ve komediler yazmaya başlamıştır. Yazdığı şiir ve komedileri özgürlükçü ve alaycı yazarlarını beğendiği Fransız edebiyatından esinlenerek yazmıştır.
Puşkin lise yazdığı şiirlerle gerçekçiliğe olduğu eğilimi göze çarpmaktadır. Okul yılarından sonra Petersburg’a gitmiştir. Hayatının bir döneminde sürgün görmüştür. Sürgünden önce başladığı eseri olan Yevgeniy Onegion adlı romanını 7 yıl sonra tamamlamıştır.
UZUN
Eserleri
Şiir: Papaz ve Uşağı Balda’nın Hikâyesi (1830), Tsygany (1827), Ruslan Lyudmila (1820), Prenses ve 7 Kahraman (1833), Altın Horoz (1834), Kavkazskiy Plennik (1822)
Roman: Arap Petra Velikogo (1828), Dubrovsky (1832), Yevgeni Onegin (1825)
Puşkin Hayatı Uzun
Döneminin ünlü yazarlarından ders almıştır. Ailesi sayesinde ünlü yazarlar evlerine gidip gelmekteydi. Ancak buna rağmen hiçbiri dadısı kadar etkileyici olmamıştır onun hayatında. Dadısının anlattığı masallarla büyümüştür ve dadısının anlattığı masallar onu evine gelip giden yazarlara göre daha fazla etkilemiştir. Dadısı Arina’nın anlattıkları Puşkin’in çocukluk ruhunda önemli izler bırakmıştır. 12 yaşına geldiği zaman Rus Çarı I. Aleksandr’ın açtırdığı bir okula yazdırılmıştır. Buradaki diğer öğrencilerle aynı şartlarda eğitim görmüştür. Altı yıl boyunca Petersburg’a gitmemiştir. Dış dünyadan kopuk bir şekilde eğitim görmüştür. Altı yıl sonra Petersburg’a dönmüştür. Bu sırada yazdığı birçok şiir ve taşlama bulunmaktadır. Ancak çoğu yasaklanmıştır. Ancak buna karşın şiir ve taşlamaları ülke sınırları içerisinde yayılmıştır. Rus Çarı olan I. Aleksandr tarafından Kafkasya’ya atanmıştır. Burada ünlü “Kafkas Esiri” ve “Bahçesaray” destanlarını yazmıştır. Şiir ve eserlerinde klasik şiir ve romantizmin etkileri görülmemektedir. Bunun yerine gerçeği olduğu gibi yansıtmaktadır. Rusya’da askeri yönetime karşı olduğu gerekçesiyle 4 yıl başkentten uzaklaştırıldı. Bu nedenden dolayı da köyde yaşamak zorunda kalmıştır. Kendisini denetim altına alan kişi de hükümet tarafından görevlendirilen babasıdır. Puşki 10 Şubat 1847 yılında vefat etmiştir.
 
Puşkin Edebi Kişiliği
Puşkinyaşadığı hayat boyunca birçok eser yazmıştır. Çok küçük yaşta büyük yazarlardan eğitim almaya başlayan Puşkin annesi ve babasının da eğitimli kişiler olması sayesinde iyi bir eğitim almıştır. Ancak o her zaman dadısından dinlediği masallarla birlikte kendisini daha da geliştirmiştir. Dadısı, eğitim aldığı yazarlara göre onda daha kalıcı bir etki yaratmıştır. Uzun süre sürgün gördükten sonra Moskova’ya çağırılmıştır. Polis baskınları ve aşk serüvenleri her zaman Puşkin’in hayatından eksik olmamıştır. Puşkin’in yazdığı eserler genellikle gerçeği yansıtmaktadır. Klasik şiir ve romantizmden uzakta eserlerini yazmıştır.