kompozisyon nasil yazilir 810x548 1
ÖZET
Hayatı Kısaca
10 Haziran 1914 yılında, Trabzon’da doğmuştur. Babası, o doğduğu sırada Trabzon valisi ve dilbilimci olan Samih Rıfat, annesi Münevver Hanım’dır. Pek çok yazar ve şair olan ailede, babası da dâhil şairdir. Dedesi Hurşid Bey, Türk ve batı müziği bestekârıdır. Ortaöğretimini 1925-1932 yılları arasında Ankara Erkek Lisesi’nde yapmıştır. Bu okulda Ahmet Hamdi Tanpınar’ın öğrencisi olmuştur. İlk şiirlerini bu dönemde yazmaya başlamıştır. Üniversiteyi 1932-1936 yılları arasında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okumuştur. İlk şiirleri Varlık Dergisi’nde yayımlanmaya bu dönemlerde başlamıştır. 1988 yılında İstanbul’da hayatını kaybetmiştir.
UZUN
Eserleri
Garip, Yaşayıp Ölmek, Aşk ve Avarelik Üstüne Şiirler (1945), Karga ve Tilki (1954), Perçemli Sokak (1956), Aşk Merdiveni (1958), Çobanıl Şiirler (1976), Danaburnu (1980), Bay Lear (1982), Karga ile Tilki (1952), Birtakım İnsanlar (1961), Kadınlar Arasında, Çil Horoz, İkilik, Yağmur Sıkıntısı (1988), Paşalar (1966)
Oktay Rifat Hayatı Uzun
Üniversite yıllarında ilk şiirleri Varlık Dergisi’nde yayınlanmıştır. Üniversiteden sonra, 1937 yılında devlet sınavını kazanarak Maliye Bakanlığı hesabına Siyasal Bilgiler öğrenimi görmek üzere Paris’e gönderilmiştir. Orada bulunduğu dönemde Fransız şiirini kendine yakın bulmuştur ve şiirlerinde ilham almıştır. Üç yıl sonra II. Dünya Savaşı nedeniyle, Paris’ten Türkiye’ye dönmüştür. Döndüğü sırada doktorasını yapmaktadır ve tamamlayamadan 1940 yılında dönmüştür.
Paris’ten döndükten sonra bir süre Maliye Bakanlığı’nda, sonrasında Matbuat Umum Müdürlüğü’nde çalışmaya başlamıştır. Ardından Ankara’da serbest avukatlık yapmıştır. 1941 yılında büyük tartışmalara sebep veren “Garip” adlı Orhan Veli ve Melih Cevdet ile birlikte yazdığı şiir kitabını çıkartmıştır. Şiir kitapları çeşitli ödüller kazanmasına sebebiyet vermiştir.
1955 yılında İstanbul’a yerleşmiştir ve avukatlığına devam etmiştir. Çeşitli eserlerin çevirilerini yapmıştır ve yazdığı şiirleri tartışmalara sebebiyet vermiştir. 1961 yılında Devlet Demir Yolları’nda sürdürmüştür ve 1973 yılına emekli olana kadar devam etmiştir.
Fransızca çevirmeni olan Sabiha Rıfat ile evlidir. Çeşitli oyunlar da yazan Fırat, bu sayede de birçok ödül kazanmıştır.
Edebi Kişiliği
Şiirde biçim ve kural anlayışını tam anlamıyla savunmuştur ve yansıtmıştır. İlk şiirleri Varlık Dergisi’nde yayımlanmıştır ve bu şiirlerinde hece vezni kullanmıştır. Daha sonra serbest vezne geçmiştir. 1941 yılında Orhan Veli Kanık ve Melih Cevdet Anday ile birlikte Garip adlı şiir kitabını çıkararak Garip şiir akımının öncülerinden olmuştur. Bu akım dönem şiirlerinde, kentte yaşayan sıradan insanların günlük yaşamlarına şaşırtıcı, alaycı söyleyişle yaklaşmıştır.

 

Perçemli Sokak kitabıyla Türk şiirinde İkinci Yeni denilen anlayışa, anlamca kapalı bir şiir yönelmiştir. Türkçe’nin ses zenginliğini, geniş bir sözcük dağarcığıyla ustalıkla kullanım sergilemiş ve etkileyici şiirler yazmıştır. 1960’lı yıllarda genellikle sosyal sorunlar, emekçilerin hakları ve sistemsel karmaşalar ile ilgili düşüncelerini satıra dökmüştür. Bu yıllarda dili, kelimeleri kullanmada ustalaştığı bu dönemde şiirin kuramsal karakteri üzerine de kitaplar yazmıştır.