Hayatı Kısaca
1923 yılında Ahıska vilayeti Göğye Köyü’nde dünyaya gelmiştir. Bu dönemde bu bölge SSCB’nin sınırlarına dahildir. Burada yaşayan Türklere Terekeme ya da Karakapak ismini vermişlerdir. Ergin, Terekeme Türklerinin beylerine mensup Kemaloğulları adlı aileden gelmiştir. Osmanlı idaresi ailesine beylik de vermiştir. Kendisi ileri düzey bir eğitim almıştır. Türk dilbilimci ve Türkolog olarak bilinmektedir. 6 Ocak 1995 yılında hayata gözlerini yummuştur.
Eserleri
Azeri Türkçesi, Edebiyat ve Eğitim Fakültelerinin Türk Dili ve Edebiyatı, Kadı Buhaneddin Divanı, Orhan Şaik’e cevap:- Biz şaşmadık, Orhun Abideleri, Osmanlıca Dersleri, Dede Korkut Hikayeleri, Dede Korkut Kitabı, Oğuz Kağan Destanı, Sevyet Emperyalizmi, Balkanlar ve Türkiye, Türk Dili, Türk Dili: Lise I, Ahmet ve Dedesi, Türk Dili ve Edebiyatı: kompozisyon, Türk Dili Kompozisyon, Üniversiteler için Türk Dili
Bunun dışında pek çok çalışması, tezleri ve makaleleri bulunmaktadır.
Muharrem Ergin Hayatı Uzun
Ailesi ona Behram adında hitap etmiştir. Ailesi 11 çocuklu ve oldukça kalabalıktır.Babası Haydar Bey’in ilk eşi Zöhre Hanım’dan 5 kardeşi vardır. İsimleri İbrahim, Mahyldız, Celil, Kamil ve Enver’dir. Bu kadar kalabalık ailede yetişen Ergin, ilk eğitimini Bulanık İlköğretim okulunda görmüştür. İlkokulun bitmesi üzerine en yakın okuyabileceği yer olan Muş’ta bir ortaokul açılmıştır. Burada okuma şansını elde etmiştir. Lise sınavında başarı sağlamış ve Balıkesir Lisesi’nde eğitimine devam etmiştir. Oradan da mezun olunca İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü okumaya başlamıştır. Burada Reşd Rahmeti Arat ve Ali Nihat Tarlan gibi önemli isimlerden ders almıştır ve 1947 yılında mezun olmuştur.
Mezuniyetinden sonra Türk Dili üzerine çalışmalarına, Muharrem Ergin’in asistanı olarak başlamıştır. 1954 yılında doktorasını tamamlamıştır ve ardından 1962 yılında doçent olmuştur. 1964 yılında Reşid Rahmeti Araf’ın ölmesi üzerine Türk Dili Kürsüsü başkanı olmuştur. 1990 yılında bu görevinden emekli olmuştur. 1694 yılında Özden Ergin ile evlenmiştir. 1965 yılında tek çocuğu olan Çağrı isminde bir oğlu olmuştur.
1971 yılında profesör olmuştur. Bu dönem Milletler Arası Türkoloji Kongresi’nin üstün hizmet ve şeref ödülüne layık görülmüştür. Türkçeyi çok iyi konuşmuştur. Tonlama, telaffuz ve vurguları çok dikkat çekmiştir. Bunun yanı sıra başarılı ve üretici bir yazar olmuştur.
Türk Bilgisi isimli kitabı eserlerinin en önemlilerinden sayılmaktadır. Bu kitap günümüzde üniversitelerde okutulmaktadır. Ergin, 6 Ocak 1995 yılında Cuma günü öğleden sonra evinde hayata veda etmiştir.
Kariyeri
Türk kültürünün temellerine ismini yazdırmış bir Türkolog’dur. Türkçe söz söyleme sanatında temel taşlardan sayılmaktadır. İlmi araştırmalarıyla göz önünde olmuştur ve tanınmıştır. Ergin’i tanımayan ve Türkçe ile ilgilenen bir kişi düşünülemez. Çünkü bir dili tanımak ve onun hakkında yorum yapabilmek için öncelikli olarak dil üzerinde çalışması bulunan kişileri tanımakla mümkündür. Eserleri günümüzde ders kitapları olarak okutulmaktadır.