kompozisyon nasil yazilir 810x548 1
ÖZET
Kısaca Hayatı

La Fontaine (La Fonten) 8 Temmuz 1621 yılında Chateau-Thierry’de doğdu. Gerçek adı Jean de La Fontaine’dir. Fransa kralının orman ve su bakanı olan babası, mesleği gereğince sık sık partiler düzenlemekteydi. Ailesi La Fontaine’nin rahip olmasını istedi. Kısa bir süre rahiplik amacıyla çalışmış olsa da bu görevi üstlenmek istememiş ve bırakmıştır. Varlıklı bir aileden geliyordu. Hukuk Fakültesi’nde eğitim almaya başladı. 1647 yılında evlendi. Davranışlarıyla sorumsuz bir baba görünümündeydi.
La Fontaine (LaFonten) eserlerinden en az birkaç tanesi çocukluk döneminde okutulmaktadır. Fablları vardır. Hayvanları konu alarak masallar yazdı. 13 Nisan 1695 yılında Paris’te öldü.
Eserleri: Karga ile Tilki, Tavşanla Kaplumbağa, Ağustosböceği ile Karınca, Horoz ile Tilki, Kurt ile Köpek, Tarla Faresi ile Kent Faresi, Güvercin ile Karınca, Kurbağa ile Korkak Tavşan, Değirmenci Oğlu ile Eşeği
La Fontaine Edebi Kişiliği

 

Fransız yazar La Fontaine, fabllarıyla ünlüdür. Hayvanlara ahlâki karakterler yüklemiş ve karakterlere ahlaki dersler vermiştir. Bazı insanları eleştirmiştir. Şiirleri ise akıcıdır. Fabllarında yaptığı eleştirilerle insanları incitmeden iğnelemiştir. Böylece dünya edebiyatında büyük bir edinmiştir. Doğu klasiklerinden aldığı konuları masallarına uyarlamıştır. Beydeba’nın Kelile ve Dimme eserinde bulunan hikâyelerden pek çoğunu şiir olarak tekrarlamıştır. La Fontaine hızlı, canlı ve nükte bir anlatıma sahiptir. Masalları herkes tarafından anlaşılabilir özellik taşır. Masallarında hayvanlara yer vermiştir. Bazı eserlerindeyse köylüler yer alır. Karakter olarak kullandığı hayvanlar arasında kurt, aslan, eşek, tilki ve horoz vardır. Kötü olayları anlatarak iyiyi göstermeye çalışmıştır. Edebiyatta üne geç kavuşmuştur. 238 adet masalları vardır. Tüm masallarını 12 kitapta toplayan La Fontaine’nin ilk basılan kitabı 1668 yılında ve 124 masal içermektedir. İkinci kitabı 1678 ve son kitabı 1694 yılında basıldı. Roman ve piyes çalışmalarını da yapmıştır. Kontes isimli şiirli hikâye tarzındaki eseri sayesinde Fransız Akademisine de kabul edilmiştir.