Kompozisyon Nasil Yazilir

Kompozisyon Nasıl Yazılır? Bu yazıda, iyi bir kompozisyon yazmak için bilmeniz gereken her şeyi ayrıntılı bir şekilde anlatmaya çalışacağız. Yazının sonunda, artık her konuda güzel ve kurallara uygun kompozisyonlar yazabileceksiniz. Şimdi, güzel bir kompozisyon nasıl yazılır konusundaki aydınlatıcı bilgilere geçelim.

Kompozisyon Nedir?

Kompozisyon kelimesini duyduğumuzda, çoğumuzun aklına ‘giriş, gelişme ve sonuç bölümleri bulunan düz yazı’ gelir. Oysa kompozisyon bu basit tanımlamadan ibaret değildir. Kompozisyonun en genel tanımı şudur: Farklı parçaların ustalıkla bir araya getirilerek bir bütün oluşturulmasıdır. İşte bu tanım çerçevesinde, kompozisyonun sadece yazılı metinlerle sınırlı kalmadığını, birçok alanda var olduğunu söyleyebiliriz. Bu yazının amacı ise Kompozisyon Nasıl Yazılır hakkında bilgi vermektir.

 

Kompozisyon Nasıl Yazılır

Kompozisyon Nasil Yazilir Kurallar
Kompozisyon Nasil Yazilir Kurallar

İyi bir kompozisyon yazmak için birkaç önemli faktörü göz önünde bulundurmalıyız. Bu faktörler şunlardır:

  1. İyi bir başlık
  2. Kurallarına uygun bir şekilde düzenlenmiş giriş, gelişme ve sonuç bölümleri
  3. Anlamlı ve dilbilgisine uygun cümleler
  4. Özenle seçilmiş sözcükler
  5. Her yönüyle dikkat edilmiş bir kağıt düzeni
  6. Güzel örneklemeler ve anlaşılır bir anlatım

Şimdi, yukarıda sıraladığımız faktörlerin ayrıntılarına inerek, konuyu daha da anlaşılır bir hale getirelim.

 

Kompozisyon Başlığı Nasıl Olmalıdır?

Bir kompozisyonun etkileyici olabilmesi için başlığının da son derece etkili olması gerekir. Genellikle bir metne başlık seçerken, metnin ana temasına odaklanılır ve metnin özünü yansıtan birkaç kelimeyle özetlenir. Bu, genellikle geçerli bir yöntemdir. Örneğin, ‘Sevginin Önemi’ konulu bir kompozisyon için doğrudan aynı başlığı kullanabilirsiniz. Ancak daha etkileyici bir başlık için, biraz daha çaba harcamak gerekir. Hayal gücünüzü kullanarak ve yaratıcılığınızı konuşturarak daha etkili bir başlık bulabilirsiniz. Örneğin, ‘Sevginin Önemi’ gibi yaygın bir başlık yerine ‘Sevgi Paylaştıkça Çoğalır’ başlığını seçerseniz, daha etkili sonuçlar elde edebilirsiniz.”

Giriş, Gelişme ve Sonuç Bölümleri Nasıl Olmalı ve Nasıl Yazılmalıdır?

Öğrenciler genellikle bir kompozisyonda giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinin hangi kısımlardan oluştuğunu belirleyemezler. Kendi kompozisyonlarını yazacak olsalar, bu bölümler arasında bir satırlık boşluk bırakarak ve yeni bölüme biraz içeriden başlayarak çözüm bulurlar. Ancak önceden yazılmış ve gerekli boşluklar bırakılmamış bir kompozisyonu bölümlere ayırmakta zorlanabilirler. Fakat bu, çok da önemli değil. Önemli olan, öğretmeninize kompozisyon yazmanın kurallarını bildiğinizi göstermektir. İşte bunu, giriş, gelişme ve sonuç bölümleri arasında birer boşluk bırakarak ve paragrafa içeriden başlayarak yapabilirsiniz.

Kompozisyonda Giriş Bölümü Nasıl Olmalı?

Kendinizi bir satıcı gibi düşünün. Etrafınızda müşteriler var ve kompozisyonunuzu bu müşterilere kısa sürede sunmak zorundasınız. Kompozisyonunuzun değerini anlatmak için fazla zamanınız da yok. Bu yüzden giriş bölümü, müşterilerinizi (öğretmeninizi veya okuyucularınızı) etkilemek için önemlidir. Başlıktan sonra üzerinde en çok düşünmeniz gereken şey giriş bölümüdür. Burada, okuyucuları etkileyecek, ilgisini çekecek ve kompozisyonu okumaya devam ettirecek cümleler kullanmalısınız. Kısacası, okuyucuda bir merak uyandırmalısınız. Bunu bazen etkileyici bir tanımla, bazen de merak uyandırıcı bir soruyla başarabilirsiniz.”

Kompozisyonda Gelişme Bölümü Nasıl Olmalıdır?

Gelişme bölümü, kompozisyonun en kapsamlı bölümüdür. Anlatılanların büyük çoğunluğu gelişme bölümünde yer alır. Giriş bölümündeki etkileyici anlatımdan sonra meselenin özüne, gelişme bölümünde inmeye başlarsınız. Burada, anlatmak istediğiniz konu ile ilgili örnekler verebilirsiniz. Konu ile ilgili kısa öyküler, fıkralar anlatabilir hatta şiirler bile yazabilirsiniz.

Kompozisyonda Sonuç Bölümü Nasıl Olmalıdır?

Önceki bölümlerde anlatmak istediğiniz her şeyi paylaştınız. Şimdi sonuç bölümünde, bu bilgileri toparlayarak okuyucuya son mesajınızı ileteceksiniz. Giriş bölümündeki etkileyiciliğinizi burada da sürdürmelisiniz. Okuyucuda olumlu bir izlenim bırakmak için yine etkileyici cümleler ve gerektiğinde özlü sözler kullanmalısınız.

Kompozisyonda Kağıt Düzeni Nasıl Olmalıdır?

İyi bir kompozisyonun anlatımının yanı sıra, kağıt düzeninin de önemli olduğunu unutmamalısınız. Özellikle yazılı bir sınavda yazıyorsanız, bu konuya daha fazla dikkat etmelisiniz. Çünkü öğretmeniniz kompozisyonunuzu incelediğinde ilk olarak düzenine bakacaktır:

  • Başlığı büyük harfle yazıp yazmadığınıza,
  • Kağıdın kenarlarında boşluk bırakıp bırakmadığınıza;
  • Giriş, gelişme ve sonuç bölümleri arasında boşluk bırakıp bırakmadığınıza dikkat edecektir.
Kompozisyonda Kağıt Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Kompozisyonda Kağıt Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Kurallar

Aşağıdaki hususlara mutlaka dikkat etmelisiniz.

  1. Başlık, kompozisyonun üst ortasında bulunmalı ve büyük harflerle yazılmalıdır.
  2. Kağıdın üst, alt ve kenarlarında uygun boşluklar bırakılmalıdır. Genellikle sol boşluk 2-2,5 cm, sağ boşluk ise 1,5-2 cm olmalıdır. Üstte de bu boşluğun bırakılmasına dikkat edilmelidir.
  3. Giriş bölümü bittikten sonra, bir satır atlanmalı, gelişmeye o şekilde devam edilmelidir. Bu kural, gelişmeden sonuca geçerken de geçerlidir.
  4. Bölümler veya paragraflar arasındaki geçişlerde, yeni paragrafa bir iki cm içeriden başlanmalıdır.
  5. Yazılı sınavlarda kompozisyon yazılırken sadece kurşun kalem kullanılmalı, başlıklar farklı renklerde yazılmamalıdır.
  6. Satırlar düz bir çizgi gibi yazılmalı, sağa doğru yazdıkça aşağı inen veya yukarı çıkan satırlardan kaçınılmalıdır.
  7. Noktalama kurallarına dikkat edilmeli, her işaret yerinde kullanılmalıdır.
  8. Yazım yanlışlarından uzak durulmalı, gerekirse yazım yanlışları konusuna iyice çalışılmalıdır.

Kompozisyon Örneği

Kompozisyon Örneği
Kompozisyon Örneği

Not: İyi bir yazı yazmak için üst düzey bir yazar olmanıza gerek yoktur. Bu, bir süreçtir. Yazmaya başlamadan önce kompozisyonun ana fikri etrafında beyin fırtınası yapmayı deneyin. Bu ana fikri kafanızda bir taslağa dökün. Her zaman iyi bir planlama yaparak harika sonuçlar elde edebilirsiniz.

Bu yazıda, etkili bir kompozisyon yazmanın temel kurallarını ele aldık. Başlık seçimi, bölüm düzeni ve içerik zenginliği gibi faktörlerin yanı sıra kağıt düzeninin de önem taşıdığını unutmayın. Ayrıca, iyi bir planlama ile herkes başarılı kompozisyonlar yazabilir. Başlık, giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinin her biri, okuyucunun ilgisini çekmek ve konuyu detaylı bir şekilde işlemek için eşit derecede önemlidir. Kompozisyon yazma sürecini anlamak ve başarılı bir şekilde uygulamak için bu yazı size yardımcı olacaktır.

Kompozisyon Nedir Ve Nasıl Yazılır? Kompozisyon Nasıl Yazılır, Kuralları Nelerdir? Güzel Kompozisyon Nasıl Yazılır?

Bu yazımızda Kompozisyon Nasıl Yazılır bunu size en ince ayrıntısına kadar tüm detayları ile anlattık.

Kompozisyon Nasıl Yazılır isimli makalemiz umarız size bu yolda yürürken en büyük yardımcınız olur.

Kompozisyon Yazarken Bunları Asla Unutmayın!

Kompozisyon yazmak günlük dilde konuşmaktan çok farklıdır. Yazmadan önce çok derin araştırmalar yapmanız gerekir. Özellikle bilgi sağlamak isteyen bir kompozisyon yazıyorsanız, bilgilerin doğru olduğundan emin olmalısınız.