ÖNCE EDEP
Yunus Emre ne güzel söylemiş:
Girdim ilim meclisine, eyledim, kıldım talep
Dediler: İlim geride, illa edep, illa edep!
Elbette ki ilim, tüm insanlık için çok büyük bir öneme sahiptir. Ancak ilim, edeple işlendiği, kullanıldığı sürece değerlidir. Bu dünyada belki de en tehlikeli şey, ilmin, bilimin kötü niyetli insanların elinde olmasıdır.
Teknolojisinin, sanayinin gelişmesi önemlidir; lakin gelişen teknoloji ve sanayi kötü gayelerle kullanılıyorsa o teknolojinin hiç olmaması daha iyidir. Düşünün, öğrendiğiniz ilim sayesinde en tehlikeli silahları üretebiliyorsunuz; atom bombasını üretebiliyorsunuz; ama sonra kalkıp bu atam bombası ile insanları yok ediyorsunuz. Böyle bir ilmin faydası mı olur? İlim, insanlığa yararlı olduğu, onları koruduğu müddetçe ilimdir.
Yunus Emre’nin de bize anlatmak istediği tam da budur. Tabi ki ilim de öğretilmeli; ancak kişiye önce edep öğretilmeli ki, kişi öğrendiği ilmi doğru yolda kullanabilsin. Bugün bakıyoruz, gelişmiş dünya devi dediğimiz ülkeler, silah sanayinde kıyasıya bir yarış halinde. Devletler, ürettiği savaş uçakları ile, nükleer silahlar ile, tankları, füzeleri ile övünüyor da övünüyor.
Kardeşim, kardeş kardeş barış içinde yaşamak varken, nedir sizin bu ihtiraslarınız? Çözemediğiniz konu neredeyse kalmadı, insanın aklına bile gelmeyecek teknolojiler geliştirdiniz, bunları insanlık yolunda kullansanız daha iyi olmaz mı?
O kadar toprak var dünya üzerinde, ama bölüşemiyoruz. Bir karış toprak uğruna ölüyoruz, öldürüyoruz. Neden mi? Çünkü edep yok, ahlak yok. Bu değerlerden yoksun büyüyor insanlar. İnsana, önce insan olmayı, insan gibi yaşamayı öğretmek lazım. Bu konuda belki de en büyük görev anne babalara düşüyor. Eğer çocuklarımızı merhametli, vicdanlı bireyler olarak yetiştirirsek hiçbir sorun kalmayacak.
Tüm anne babalar ve öğretmenler! Yunus Emre’nin söylediklerini gözardı etmeyin. Sizler de çocuklarınıza veya öğrencilerinize her şeyden önce edebi yani ahlaklı olmayı öğretim. İnanın o zaman dünya çok daha güzel olacak.