ÖZET
Hayatı Kısaca
Hamdullah Suphi Tanrıöver 1885 yılında İstanbul’da doğmuştur. Türk edebiyatçı ve yazardır. Aynı zamanda öğretmen, milletvekili ve siyasetçidir. Bunun dışında önemli bir tarafı daha bulunmaktadır. İstiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde okuyan ilk kişi olma özelliğini göstermektedir. İlk başlarda Fecr-i Ati hareketi içinde yer almıştır. Daha sonrasında ise Milli Edebiyat toplulukları içinde yer almıştır. Ünlü şair ve yazar siyaset ile de ilgilenmiştir. Hatta zaman zaman siyasi kimliği şair ve yazarlığının önüne geçmiştir. Son Osmanlı Mebusan Meclisinde milletvekili olarak bulunmuştur. Ayrıca iki defa da Milli Eğitim Bakanlığı görevini yürütmüştür. Siyasi hayatının dışında da Türk Ocakları başkanlığı görevini yapmıştır. Daha sonrasında Türk Ocaklarının kapatılmasından sonra ise 13 yıl boyunca Bükreş’te büyükelçilik görevinde bulunmuştur. Türkiye’ye geri döndüğünde ise Türk Ocaklarını tekrardan kurmuştur. Belli aralıklarla bu kurama toplamda 34 yıl başkanlık yapmıştır. İsmi bu kurum ile özdeşleşmiştir.
UZUN
Eserleri
Namık Kemal Bey Magosa’da (1909), Anadolu Milli Mücadelesi (1946), Dağ Yolu ve Günebakan’dan Seçmeler (1971), Günebakan (1987), Dağ Yolu (1987)
Hamdullah Suphi Tanrıöver Hayatı Uzun
1885 yılında İstanbul’un Aksaray semtinde dünyaya gelmiştir. Babası Tanzimat Döneminin bilim ve sanat adamlarında birisi olan Abdüllatif Suphi Paşa’dır. Annesi ise bir Çerkez kızı olan Ülfet Hanım’dır. Dedesi ilk Osmanlı nazırı olan Abdurrahman Sami Paşa’dır. Babası ise bir dönem 6. Maarif Nazırı olarak görev yapmıştır.Çocukluk dönemi kültürlü bir ortamda geçmiştir. Divan edebiyatının son şairlerinin sürekli bir araya geldiği ve toplantı düzenledikleri bir konakta geçmiştir. İlk şiirini amcası olan Sezai Bey’in Paris’te çıkardığı Şura – yı Ummet gazetesinde yayımlamıştır.
1904 yılında okuldan mezun olmuştur. Meslek olarak ise öğretmenlik seçmiştir. Ayrıca çeşitli yerlerde dersler vermiştir. Darülfünun’da Türk – İslam sanatı dersi, Darülmuallimin’de edebiyat, Ayasofya Rüştiyesinde ise hitabet ve Fransızca dersleri vermiştir. 1909 yılında Fecr-i Ati topluluğuna katılmıştır. 1911 yılında bu topluluktan ayrıldı ve Ziya Gökalp’in önderliğinde olan Genç Kalemler çerçevesinde gelişen “Milli Edebiyat” akımına bağlamıştır.1912 yılında ise İstanbul’da merkezi olan milletçilik akımının Türk Ocağına girmiştir. Belli bir dönem milletvekilliği bile yapmıştır. Hatta siyasi yaşamı yazarlığının önüne geçmiştir. 1920 yılında Meclis-i Mebusan Antalya üyesi olarak seçilmiştir. Mecliste Misak-ı Milli lehine konuşmalar yapmıştır. Hamdullah Suphi Tanrıöver 10 Haziran 1966 yılında vefat etmiştir.
Hamdullah Suphi Tanrıöver Edebi Kişiliği
Hamdullah Suphi Tanrıöver hayatı boyunca birçok eser vermiştir. Şiir, hikâye, söylev, makale ve konferans türlerinde eserler yazmıştır. Ayrıca bunun dışında edebiyatımızda hitabet gücü yüksek olarak tanınmaktadır. Türkçülük ülküsünün en önemli savunucuları arasındadır. Hamdullah Suphi, Tanrıöver soyadını Atatürk tarafından almıştır. 1909 yılında Fecr-i Ati topluluğuna katılmıştır. 1911 yılında bu topluluktan ayrılarak Milli Edebiyat akımına bağlanmıştır. Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında mecliste yaptığı coşkulu konuşmalar ile de tanınmaktadır.