kompozisyon nasil yazilir 810x548 1
Halide Nusret Zorlutuna Kimdir Kısaca Hayatı ve Eserleri
ÖZET
Şair, yazar ve öğretmen olan Halide Nusret Zorlutuna, 1901 yılında İstanbul’da doğmuştur.  Babası gazeteci Mehmet Selim’dir. Babası daha sonra Avnullah Kâzimî Bey ismini almıştır. Amcası ise ünlü gazetecilerden Süleyman Tevfik Özzorluğulu’dur. Halide Nusret Zorlutuna’nın babası Fedekeran-i Millet Cemiyeti isimli bir siyasi parti kurmuş ve muhalefet olduğundan sürgün edilmiştir. Bu nedenle Halide Nusret çocukluğunu Kerkük’te geçirmiş, Arap ve İran dillerinde özel dersler almıştır. Bir Devrin Romanı isimli anı kitabındaysa çocukluk yıllarını anlatmıştır. Türkiye’nin çeşitli illerinde öğretmenlik yaptı. 1957 yılındaysa emekliye ayrıldı. 10 Haziran 1984 yılındaysa İstanbul’da vefat etmiştir.
Eserleri:
Şiirleri: Yayla Türküsü, Ellerim Bomboş, Geceden Taşan Dertler, Yurdumun Dört Bucağı, Sevmek, Git Bahar
Romanları: Gül’ün Babası Kim, Küller, Aşk ve Zafer, Sisli Geceler
Hikâyeleri: Aydınlık Kapı, Büyük Anne, Benim Küçük Dostlarım
Hatıraları: Kültür Bakanlığı Yayınları Ankara, Bir Devrin Romanı
UZUN
Halide Nusret Zorlutuna Hayatı Uzun
İstanbul’da doğan Halide Nusret Zorlutuna, Erenköy Kız Lisesi’nden sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde eğitim almıştır. Ancak yarıda bırakmıştır. 1924 yılında öğretmenliğe başlamıştır. Öğretmenlik görevine 1957 yılında kendi isteğiyle son vermiş, emekliye ayrılmıştır. 1984 yılında da vefat etti. Halide Nusret Zorlutuna, General Aziz Vecihi Zorlutuna ile evliydi. Pınar Kür’ün teyzesi ve ünlü romancı olan Emine Işınsu’nun da annesidir.
I. Dünya Savaş’ının başladığı yıllarda İstanbul’a dönmüştür. Orta öğrenimdeyken babası vefat etmiştir. Ağlayan Kahkahalar isimli yazısı Talebe Defteri isimli derginin yapmış olduğu yarışmada birinci olmuştur. Bu yazısını babasının ölümü üzerine yazmıştır. Böylece Halide Nusret Zorlutuna edebiyat dünyasına girmiş oldu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde öğretim görmüş ancak ekonomik koşullar nedeniyle Darülmuallimat sınavını kazanarak öğretmen olmuştur. Öğretmenlik yaptığı yıllarda İngilizce öğrenir.
Halide Nusret Zorlutuna Edebi Kişiliği

 

Halide Nusret Zorlutuna’nın ilk romanı Küller’dir. Bu romanını henüz 19 yaşındayken yazmıştır. Hilal, Hisar, Çınaraltı, Mecmua, Milli Mecmua, Türk Kadını gibi dergilerde ve Sabah, Haber, Zafer, Hürriyet, Yeni İstanbul, Kudret gibi gazetelerde de yazılar yayımlamıştır. Şiirlerini Kurtuluş Savaşı’ndan etkilenerek yazmıştır. Milli edebiyat akımından etkilenmiştir. Edebiyat dünyasında ünlenmesini Git Bahar isimli şiiri sağlamıştır. Şiirlerini hececi anlayışıyla yazmıştır. Ahengi önemsemiş ve şiirlerini sade bir dille yazmıştır. Konuları ise sosyal hayat, ferdi duygular, yaşamın dertleri ve acıları olmuştur. Romanları biyografik özellikte sayılabilir. Gerçek yaşamdan aldığı mekanlar ve olaylar vardır. Öğretmenlik yılları ve çocukluk yıllarını anlatan romanları vardır. Şiileri arasında aruzla ve serbest tarzda kaleme aldıkları da  vardır. Halide Nusret Zorlutuna’nın ilk şiirleri aşk konuludur. Daha sonrakiler ise yurt güzellikleri ve mistik tarzda olmuştur. Ümmül muharrirat yani yazarların annesi olarak 1983 yılında ilan edilmiştir. Git Bahar şiiri tanınmasını sağlamıştır.