Fıkra Köşe Yazısı Örnekleri : Bilindiği gibi literatürde iki tür fıkra vardır. Birincisi bildiğimiz Nasrettin Hoca Fıkraları veya Karadeniz Fıkraları gibi komik yazılar; ikincisi ise gündelik yaşamla ilgili konuları ele alan ve gazetelerde veya mecmualarda yayımlanan köşe yazılarıdır. Bu yazımızda öğretici metin türlerinden birisi olan fıkrayı yani köşe yazısını ele alacağız. Fıkra örneklerine geçmeden önce fıkra nedir, köşe yazısı nedir gibi basit sorulara cevap vermek yerinde olacaktır. Dilerseniz bu dökümanı Fıkra Örnekleri – Köşe Yazısı Örnekleri PDF formatında indirebilirsiniz.
Fıkra Köşe Yazısı Nedir?
Gündelik yaşamda var olan ve toplumun genelini ilgilendiren önemli olayların ele alındığı, bu önemli olaylarla ilgili duygu ve düşüncelerin anlatıldığı yazı türüne köşe yazısı veya fıkra denir. Köşe yazısı denmesinin bir sebebi de bu yazıların herhangi bir gazetede veya dergide yayımlanmasıdır. Gazete okurken karşılaşmışsınızdır. Sayfaların kenarlarında veya köşelerinde herhangi bir yazara ait olan metinler bulunmaktadır. bu metinlerde, ilgili yazar konu başlığı ile ilgili düşüncelerini dile getirir. İşte, o yazılara fıkra veya köşe yazısı adı verilmektedir.
Fıkra Metin Türünün Özellikleri
- -Yaşanmış olay ve durumlarla ilgili fikirleri konu alır.
- -Fıkra yazarı, ele aldığı konuyu nesnel bir şekilde ele alır. Yani tarafsızdır.
- -Bu yazılarda olaydan çok fikir ön plana çıkar.
- -Anlatılan konu derinlemesine değil de yüzeysel olarak ve kısa bir biçimde ele alınır.
- -Yazar, anlattıklarını kanıtlama çabası içinde değildir.
- -Ele alınacak konu, toplumun genelini ilgilendirmeli ve toplumun genelinin ilgisini çekmelidir.
- -Yazar bu metin türünde çeşitli atasözü, özdeyiş veya söz sanatlarından yararlanabilir.
- -Kullanılan dil anlaşılır ve açık olmalı, süslü anlatımdan uzak olmalıdır.
- -Anlatılanlar bilgi verici, eğitici olmalıdır.
Fıkra Örnekleri (Köşe Yazısı Örnekleri)
Fıkra (Köşe Yazısı) Örneği – Fıkra Köşe Yazısı Örnekleri
============================================================================================
POKEMON GO ÇILGINLIĞI
Sizler de farkındasınızdır, bugünlerde neredeyse tüm gündem Pokemon Go oyunu üzerinde yoğunlaşmış. 90’lı yılların vazgeçilmez çizgi filmi, şimdilerde bir oyun olarak geri döndü. Hem de tüm dünyayı bir anda yerinden sarsarak.
Daha kısa bir süre içinde bu oyun dünya çapında yayıldı ve Twitter gibi dev sosyal medya unsurunu geçecek hale geldi. İnsanlar, adeta bu oyunun bağımlısı haline geldi. Peki, Pokemon Go’yu bu seviyeye getiren etken neydi? Elbette ki kendinden öncekilerden tamamen farklı olmasıydı. Biliyorsunuz, şimdiye kadar çıkan tüm oyun ve uygulamalara evdeki bilgisayardan veya akıllı cihazlardan girilirdi; oysa Pokemon Go’da böyle bir zorunluluk söz konusu değil. İnsanlar pokemon avlamak için aynı zamanda dışarı çıkmalı ve insan kalabalıklarının arasına girmeli. Yani bir tür sanal gerçekçilik durumu söz konusu…
Görülen o ki, Pokemon Go uygulaması/oyunu sayesinde insanlar dört duvar arasına sıkışmaktan bir nebze de olsa kurtulacak ve sokaklara dökülecek. Bana sorarsanız, bu bile sosyalleşme yönünde bir gelişme sayılır. Ne diyeyim, pokemon avlarınız bol olsun, rast gele!
(Ekrem ADFEROĞLU, Kompozisyon Gazetesi, 15 Temmuz 2016)
==========================================================================================
TERÖRÜN SON KURBANI: FRANSA/NİCE
Dün, yani 14 Temmuz 2016 tarihinde, Fransa’nın Nice kentinde büyük çaplı bir terör saldırısı gerçekleştirildi. Bu saldırıda 80 küsür kişi yaşamını yitirdi. Sadece Fransa değil, neredeyse tüm dünya devletleri bu terör belasından fazlası ile çekti.
Dünya devletleri ile kıyaslandığında bir avuç kadar bile olamayan teröristler için neden önlem alınmaz, neden tüm dünya güçleri birleşmez anlamak zor doğrusu. Böyle giderse daha çok can yanacak, daha çok patlama ve katliam yaşanacak.
Sesimi kim duyar bilmiyorum; ama tüm dünya devletlerine sesleniyorum. Şu terörist güruhuna karşı birleşme zamanı geldi artık. İsteseniz bu terör örgütlerini bir günde bile yok edebilirsiniz. Güçlerinizi birleştirmezseniz daha çok canlara kıyılacak.
(Erdi HÜDAVERDİ, Kompozisyon Gazetesi, 15/07/2016)
=============================================================================================
DİLİMİZ DİLDEN GİDİYOR
Bir önlem alınmazsa Türkçemiz iyice yozlaşacak ve 50 yıl sonra gelen nesil bile bugün yazdıklarımızı anlayamayacak. İnsanlar, yabancı bir dile ait sözcükleri kullanarak modernleştiğini sanıyor; oysa kendi öz dilini yok ediyor; ama farkında bile değil.
Halis muhlis Türkçesi dururken, yabancı sözcükleri kullanmak nedir anlamak mümkün değil doğrusu. Geçenlerde bir yemeğe davetliydim. Yakın bir aile dostunun evinde masada yemekteydik. Ne olduysa oldu, elimdeki su bardağı yere düşüverdi. Dolayısı ile canım sıkıldı biraz. Aile dostumun beni teselli etmek için sarf ettiği ifade aynen şuydu: ”Relax ol, problem yok.” Hadi problemi anladım da bu relax ol da neyin nesiydi. Dilimizde karşılığı yok muydu? Elbette vardı; fakat o bunu tercih etmişti.
Velhasılı, dilimiz elden gidiyor, buna bir çare bulmamız lazım. Özellikle Türk Dil Kurumunun bununla ilgili ciddi önlemler alması, konuyu araştırması gerekir diye düşünüyorum. Türkçe, ağzımda anne sütü gibidir diyen şairimizin söylediğini boşa çıkarmayalım.
(Ayşenur CANCAN, Kompozisyon Dergisi, 11 Temmuz 2016)
============================================================================================
Değerli 1petinya.com takipçileri verdiğimiz köşe yazısı örneklerinin işinizi göreceğini umuyoruz. Sizler de yazdığınız fıkra örneklerini yorum bölümünde bizimle paylaşabilirsiniz. Fıkra Köşe Yazısı Örnekleri konumuzu okuduğunuz için teşekkür ederiz. Sizlerde dilerseniz Fıkra Köşe Yazısı isimli konumuza kendi düşüncelerinizi yorumlar bölümünden paylaşabilirsiniz.
-SON-