ÖZET
Hayatı Kısaca
10 Eylül 1931 yılında Datça’da doğmuştur. Adı tam olarak Ece Ayhan Çağlar’dır. Babası Datça’da mal müdürü olarak görev aldığı sıralarda yine burada dünyaya gelmiştir. Babası Behzat Çağlar aslen Geliboluludur ve annesi Ayşe Hanım’ın baba tarafı da Geliboluludur. Babası ağır ceza mahkemesi kâtipliği, dedesi ise Gelibolu Müftülüğü yapmıştır. Ayşe Hanım’ın babası ise imamlık yapmıştır. Türk şair olan Ayhan, 12 Temmuz 2002 yılında aramızdan ayrılmıştır.
Eserleri
Ortodokslular (şiir, 1968), Çanakkaleli Melahat’a İki El Mektup ya da Özel Bir Fuhuş Tarihi (şiir, 1991), Sivil Şiirler (1993), Son Şiirler (1993), Bakışsız Bir Kesi Kara (şiir, (1965), Kınar Hanım’ın Denizleri (şiir, 1959), Eşsiz Olana Yakınlık (bibliyografta, 2006), A’dan Z’ye Ece Ayhan (bibliyografta, 2003), İkinci Yeni Şiirinin Çevresinde Ece Ayhan (tez, bibliyografta, 2007).
UZUN
Ece Ayhan Hayatı Uzun
Babası Behzat Bey 1932 yılında Küre’ye mal müdürü olarak atamış fakat 1933 yılında bu görevinden istifa etmiştir. Bunun üzerine Çanakkale’ye yerleşmişlerdir. Ece Ayhan burada ilkokula başlamıştır. Babası burada bir avukatın yanında arzuhalcilik yapmıştır. Ayhan, ikinci sınıfta ilkokulunu değiştirir ve Çanakkale’nin İstiklal Okulu’na geçmiştir. 1940 yılında Çanakkale’den ayrılarak İstanbul’a yerlemiştir. Üçüncü sınıfta da yeniden okulunu değiştirmek zorunda kalmış ve 19. İlkokul ’da eğitim görmeye başlamıştır ve bu son okulu olmuş eğitimini burada tamamlamıştır.
Ortaokulu Zeyrek Ortaokulu’nda okumuştur. Lise öğrenimini ise Taksim Lisesi’nde görmüştür. Yükseköğrenim için Ankara’ya gitmiştir ve orada Ankara Üniversitesi siyasal Bilgiler Fakültesi’nde okumuştur. 1959 yılında buradan mezun olmuştur ve aynı yıl içinde İstanbul maiyet memurluğunda staj yapmıştır, kaymakamlık kursu almıştır.
1962 yılında Deniz Hafize Hanım ile evlenmiştir ve Gürün’e kaymakam olarak atanmıştır. 1963 yılında kaymakam ve belediye başkanı olarak Çorum’da görev almıştır. Aynı yıl Ege adında bir çocuğu olmuştur. 1964 yılında Tuzla Piyade Okulu’nda yedek subay öğrenci olarak askerlik görevini tamamlamıştır ve 1965 yılında Denizli’de Çardak iline kaymakam olarak atanmıştır.
1966 yılında memurluk görevinden ayrılarak İstanbul’a yerleşmiştir. Burada pek çok işe girmiştir. Bunların arasında önemlilerine örnek verilecek olursa, Meydan Larousse ansiklopedilerine yazarlık, Yeni Sinema Dergisi’ne müdürlük, yayın evi redaktörlüğü sıralanabilir. 1968 yılında eşini kanserden dolayı kaybetmiştir. Yaşının küçük olması ve ekonomik durumunun yetersizliği sebebiyle oğlunu anneannesi ve dedesine bırakmıştır.
19472den itibaren kendisinin de haberinin olduğu beyninde tümörle yaşamıştır. Bu tümör dolayısıyla çeşitli sıkıntılar yaşamıştır. Sağ kulağının duymaması ve sağ gözünün görmemesi gibi sorunlarla karşılaşan Ayhan, Prof. Dr. Gazi Yaşargil tarafından ameliyat edilmiş ve tümörün ölümcül etkilerinden kurtulmuştur. Buna rağmen tümörün diğer organlarına verdiği hasardan kurtulamamıştır. Ekonomik sıkıntılarından dolayı belediyede geçici işçi kadrosuna alınmıştır ve devlet hastanesinden yararlanması sağlanmıştır. Bacaklarının felç olması ve sağlığının bozulması sebebiyle yardım alarak ÇAPA Tıp Fakültesi’ne yatırılmıştır.
Huzurevine yatırılıp o dönem başbakan yardımlarıyla da hastanelerde tedavi görerek felçten kurtulmuş ve 2001 yılında Çanakkale’ye yerleşmiştir. 2002 yılında İzmir’de bir huzur evine yerleşmiştir. Temmuz 2002 yılında ise rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmış ve burada hayata gözlerini yummuştur. Çanakkale’de defnedilmiştir.