ÖZET
Kısaca Hayatı
Cezmi Ersöz olarak bilinen Türk yazar 1959 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Ve hala yaşamını sürdürmektedir. Lise öğretimini Kabataş Erkek Lisesi’nde görmüştür. Kabataş Erkek Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Siyaset ve Kamu Yönetimi Bölümünde okumuş ve burayı da bitirmiştir. Burayı da bitirdikten sonra yazarlık hayatına atılmaya karar vermiştir. Yazarlık hayatına gazete ve dergilerde yayımladığı şiirlerle başlamıştır. Dergilerde yayınladığı şiirlerin yanı sıra eleştiriler de yazmaya başlamıştır. Aynı zamanda reklam yazarlığı ve gazetecilik de yapmıştır. Bu Cezmi Ersöz’ün ne kadar çok yönlü bir yazar olduğunu göstermektedir. Güneş, Cumhuriyet, Özgür Gündem, Aydınlıkgibi Türkiye’de yayımlanan gazetelerde yazıları ve röportajları yayımlanmıştır.
Eserleri
Şiir: Şehirden Bir Çocuk Sevdin Yine (1993), Yok Karşılığı Yüzünün (1997)
Deneme – Eleştiri: Hayat Bir Emrin Var mı? (1993), Ancak Bir Benzerim Öldürebilir Beni (1994), Saçlarının Kardeş Kokusu (1995), Annelik Oyunu Bitti (1996), Yine Seninle Geldi Hayat (2002), Açıkla Bana Bu Işığı (2003), Ölürsem Beni Seninle Ararlar Şimdi (2004), Zarfını Ben Açardım Sana Yazdığım Mektupların (2005), Derinliğine Kimse Sevgili Olamadı (2006)
UZUN
Cezmi Ersöz Hayatı Uzun
Kabataş Erkek Lisesinden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Siyaset ve Kamu Yönetimi Bölümünü de bitiren yazarımız yazarlık hayatına atılmıştır. Zamanında reklam yazarlığı ve gazetecilik işine de el atmıştır. Türkiye’nin önde gelen siyasi gazetelerinde yazılarını ve şiirlerini yayımlamıştır. Cumhuriyet, Özgür Gündem, Güneş, Aydınlık gibi gazetelerde yazma fırsatı bulmuştur. Bir zamanlar “Deli” dergisinde yazarlık yapmıştır. “Leman” dergisi yazarı olmasına karşın bazı sorunlar nedeniyle “Leman” dergisinden ayrılmak zorunda kalmıştır. Şu anda ise halen faaliyet gösteren “Deve” ve “Islık” dergilerinde yazarlık yapmaktadır. Eserlerinin birçoğunda insan – dünya ilişkilerini, duygular, olaylar karşılaştırması yaparak hayatı sorgulamıştır. Yazılarında sürekli bahsettiği konular vardır. Bu konular üzerinde sürekli durmak istemiştir. Çünkü bizi biz yapan nedenler olduğu için gerçek hayatın yüzünü yansıtan sebeplerdir bunlar. Yazılarında gündelik hayatın zorluklarından bahseder. Bunun dışında da bahsettiği konular bulunmaktadır. Yine yazılarında insanın en temel ihtiyaçlarından ve insanın vazgeçemediği tutkulardan bahseder. Yazılarının çoğunda bu temayı görmek mümkündür.
Cezmi Ersöz Edebi Kişiliği
Eserlerinde gündelik hayatın zor şartlarından söz etmektedir. İnsanın en temel ihtiyaçlarından bahsetmektedir. Aynı zamanda İnsanın vazgeçemediği tutkulardan bahsetmektedir. Bunları anlatırken aslında alışılmışın dışında bir yöntem izlemektedir. Eserlerinde bu olayları anlatırken kendi yaşıyormuş gibi anlatır. Eserlerini melankoli ve karamsarlık teması ile anlatır. Yani aslında diğer insanların yaşadığı şeylerin hepsini Dünya’da herkesin yaşayabileceğinden bahseder. Çünkü bu tür olaylar her zaman herkesin yer ve mekân ayırt etmeksizin gelebilir. Cezmi Ersöz’ün şiirleri ve denemeleri dışında daha birçok yazısı bulunmaktadır. Kafka Market, Haritanın Yırtılan Yeri, Kırk Yılda Bir Gibisin, Yok Karşılığı Yüzünün bunlardan birkaçıdır.