BATILILAŞMA
Batılılaşma; batı devletlerini örnek alma, daha çağdaş, daha ileri seviyeye gelme olarak tanımlanabilir. Bu kavram, dilimize son yüzyılda girmiştir. Zira önceki tarihlerde Batılılaşmayı bir kenara bakın, Doğululaşma kavramı bile kullanılabilirdi. Çünkü eskiden asıl medeniyet, çağdaşlık, ilericilik doğu ülkelerindeydi. Ancak özellikle 18. yüzyıldan itibaren, batılı devletler hızlı bir gelişme göstererek, her alanda ileri seviyede olmaya başladılar.
İlerleme, gelişme anlamında elbette ki Batılılaşmak yadırganacak, uzak durulacak bir kavram değildir. Ancak maalesef bu kavram zamanla anlamını yitirmeye başlamıştır. Normalde Batının çağdaşlığını, ilericiliği alıp, kendi kültürümüzü korumaya devam etmemiz gerekirken, günümüzde bu durumun neredeyse tam tersi yaşanmaya başlamıştır. Öyle ki onların kültürlerine özenip onlar gibi yaşamaya başlamışız; ancak iş ilerlemeye, çalışmaya, teknolojiye gelince, onlardan geri kalmaya devam etmişiz. Sanki çağdaşlık giyim-kuşamdaymış gibi sadece bunları örnek almaya başlamışız.
Demek ki işin püf noktası Batının, çalışkanlığını, teknolojide, tıpta gelişmişliğini almakmış. Onlar gibi giyinip, onlar gibi yaşamaya çalışmak; ama bunları yaparken onlar kadar çalışmamak, bizlere hiçbir şey katmaz.