kompozisyon nasil yazilir 810x548 1

                                             BAĞNAZLIK (TAASSUP)

Bağnazlık, insanların herhangi bir düşünceye, inanca veya ideolojiye körü körüne bağlanması, o düşünce, inanç veya ideolojinin dışına çıkamaması, yeniliklere kapalı olması demektir. Günümüzde, daha çok dini inançlarla ilgili kullanılan ve taassup da denilen bağnazlık, aslında sadece din ile sınırlandırılamaz. Dinli-dinsiz, Müslüman-Hıristiyan, kadın-erkek, herkeste bağnazlık olabilir.

Kişinin gelişmesini, yenilenmesini engelleyen en önemli etkenlerden biri bağnazlıktır. Bağnaz olan insan, yeniliklere sürekli kapalı olduğu için, kendini geliştirme imkanına sahip olmaz. ”Sadece benim düşüncem doğru!” der, başka bir şey bilmez. Kendi fikrine karşı çıkan fikirlere saygı duymaz ve iyinin, doğrunun sadece kendi düşüncesi olduğunu iddia eder. Maalesef, bağnazlık, dinimizde de baş göstermiştir. İlim öğrenmeyi farz kılan dinimize rağmen, dinle alakası olmayan hurafelere saplanıp kalmış, İslamla uzaktan yakından alakası olmayan uygulamalarda bulunup, bunları uygulamayanları da kafirlikle suçlayan binlerce insan vardır. En basit örneği İslam dini adı altında, insanları öldürmekten çekinmeyen, camilere ve diğer ibadethanelere saldırılar düzenleyen ve İslamla hiçbir alakası olmayan silahlı örgütlerdir. Bu örgüt veya şahıslara göre, sadece kendi dini inançları veya mezhepleri hak, gerisi de yalandır. Buna karşı çıkan, onları eleştiren ve doğru yolu göstermeye çalışan alimleri dinlemezler bile. Hatta bu alimleri de suçlayarak, onların da canına kastetmeye çalışırlar.

Bağnazlıktan kurtulmak için, insanlar kendilerini geliştirmeli ve bol bol okuyup öğrenmelidir. Ancak okurken, öğrenirken sadece kendi fikrimizi savunan, anlatan kaynakları değil, her türlü kaynağı okumalı, fikirleri karşılaştırmalı ve en doğrusuna karar vermeliyiz. Taassup haliyle hareket edersek, bir adım yol katetmemiz mümkün değildir.