Aslan Yattigi Yerden Belli Olur Kompozisyon
Aslan Yattığı Yerden Belli Olur

   Bir insanın karakteri, kişiliği yaşadığı yerden, evinin veya çalışma yerinin düzeninden belli olur. Kirli, dağınık, pasaklı kişilerin, kişiliklerinde de aynı dağınıklıklar, düzensizlikler bulunmaktadır. Temizliğe önem vermeyen, kirli yaşayan, düzenli bir hayatı olmayan insanlar genellikle zayıf karakterli, güvenilmez kişiler olarak görülürler.
   Bizler farkında olmasak da insanların çoğu evimizin, iş yerimizin veya yaşadığımız yerin düzenine bakar, bizim hakkımızda fikir edinirler. Eskiden kız istemeye giden ailelerin, gelinin huyunu suyunu, temizlik anlayışını öğrenmek için evin kıyısına köşesine baktığını, hatta halı altlarını bile çaktırmadan incelediklerini biliyoruz. Temiz olmayan bir gelin adayının kiri çöpü halının altına atabileceği düşünülür, bu yüzden her kaynana adayı buna dikkat ederdi. Bilinirdi ki temiz ve düzenli olmayan bir gelin adayının evine, kocasına da bir faydası olmayacaktı. Temizlik, dini inancımızda da önemli yeri olan bir husustur. Gerek peygamber tarafından gerekse de büyük alimler tarafından çokça emredilmiştir. Hem düzenli görünmek hem de sağlığımızı korumak için temizliğe çok dikkat etmeliyiz. Temiz olmayan kirli ortamlarda mikropların yaşaması kolaydır. Böyle yerler her türlü hastalığa açıktır.
  Hem sağlığımızı korumak hem de insanlar tarafından takdir edilmek, beğenilmek istiyorsak yaşadığımız çevreyi temiz ve düzenli tutmalıyız. Bir anne evini nasıl temiz tutuyorsa, bir öğrenci de sınıfını veya sırasını temiz tutmalı, halk sokakları, caddeleri temiz tutmalıdır.

 

Aslan Yattığı Yerden Belli Olur Kompozisyon 2

Atasözleri günlük yaşamda sıkça başvurulan kalıplaşmış olgulardır. Konuşma dili içerisinde sık sık örneklemelerden yararlanırız. İfade edilmek istenen öğeyi tasvir edebilmek için çeşitli cümle öbekleri kullanılmaktadır. “Aslan Yattığı Yerden Belli Olur” cümlesi de bunlardan bir tanesidir. Bu yazımızda bu atasözünün anlam ve önemini, günlük hayatımızdaki yerini ele alacağız.

Bu atasözü kişinin eyleme dönüştürdüğü her olgunun aslında bulunduğu çevre ile ilişkili olduğunu vurgulamak içindir. Davranışlarımız ve hatta düşüncelerimiz, yaşadığımız yere ve kişilere göre değişmektedir. Hayatta birçok şey aslında birbiriyle bağıntılı birer olay örgüsü gibidir. Hatta durağan görünen durumlar bile bu zincirin birer parçasıdır. Gerçekleşmiş her durum diğer bir durumun neticesidir diyebiliriz. Örneğin; bir insan sürekli kirli ve dağınık bir evde yaşıyor ve bundan rahatsızlık duymuyorsa iş yerinde de aynı şekilde bu davranışları benimseyecektir. Veya her daim güzel olanı, iyi olanı savunan ve pozitif bir ortamda yetişmiş bir bireyin hayatını da aynı şekilde olumlu nüanslarla doldurması yüksek olasılıklı bir durumdur. Kişi neyi özümsemiş ve yaşamışsa davranışlarını da ona göre şekillendirir. Tehlikeli ve zararlı arkadaş ortamında yetişmiş birinin kötü alışkanlıklar edinmesi kaçınılmazdır. Çok iyi antrenörü olan bir takımın üyesinin derece elde etmesi de şaşırılacak bir durum değildir. Zira yaşadığımız ve yetiştiğimiz ortamdan etkilenmemek neredeyse imkansızdır. Bazen ailemize göre, bazen arkadaşlarımıza göre, bazense bulunduğumuz coğrafyaya göre edinimsel davranışlarımız ortaya çıkar. Türkiye’de yaşayan ve Türk Edebiyatına aşık birinin Türkçe edebi eserler üretmesini buna örnek olarak gösterebiliriz. Veyahut ırkçı bir toplumda ve ailede yetişmiş birinin çevresinden gördüğü tavırları benimsemesi ve özenme isteği de bu durumun bir örneğidir. Görüldüğü üzere verilen örneklerin tümü bulunduğumuz ortama bağlı olarak değişen davranışlarımızdır. Ve bu davranışları olumlu veya olumsuz şekilde kullanmak bize bağlıdır. Seçim yapmak kişinin hür iradesidir. Fakat şunu unutmamalıyız ki yaşadığımız ortam ve şartlar her ne olursa olsun biz her daim iyi ve güzel olanı seçmeye gayret etmeliyiz.

Evet, Aslan Yattığı Yerden Belli Olur. O halde öncelikle yaşadığımız yeri en temelden sağlam biçimde inşaa etmemiz gerekir. Doğru, mantıklı ve vicdani adımlar atmalıyız. Sorumluluklarımız bu yaşam serüvenine en uygun biçimde tasarlanmalıdır. Bencillikten, kötülükten ve amaçsızca bir yaşamdan uzak durmak istiyorsak aldığımız her nefesin değerini bilmeli, bulunduğumuz yeri güzelleştirmeliyiz. İnsanın en özel korunağı ve evi kendi kalbidir. Evinizi ne kadar temiz tutarsanız o kadar temiz bir hayat yaşarsınız. Eviniz sizin duygularınızın, düşüncelerinizin bir sonucudur. Bu sonucun nasıl olduğu ise benliğinizle alakalıdır. Umarım ki istemediğimiz hayatların esiri olmadan farkındalıklarımızla en güzel evleri inşaa ederiz. Ve bu istikametten yola çıkacak olursak, bu atasözünde bahsi geçen aslanın aslan olabilmesi için önce yattığı yerin sağlam ve temiz olması gerekir. Buna göre bir biçimlendirme yapıldığında ise sorgulamalar ve değerlendirmeler de ona göre şekil almalıdır. Kişi yaptığı işlerle vardır. Bu işleri eyleme dönüştüren şeylerden biri de bulunduğu ortamdır. Ortamınızı, yaşamınızı ve dolayısıyla ömrünüzün geri kalan tüm anlarını güzelliklerle geçirmenizi dilerim…

Bu kompozisyon ilginizi çekebilir: Her Yiğidin Gönlünde Bir Aslan Yatar