kompozisyon nasil yazilir 810x548 1
ÖZET
Hayatı Kısaca

1944 yılında İzmir’de dünyaya gelmiştir. Babasının Tokyo’da askeri ataşe yapması sebebiyle, liseyi Tokyo’da okumuştur. ODTÜ’den Ekonomi lisans mezunudur. Yüksek lisansını ise Ekonometri üzerine burs ile Vanderbilt University’de yapmıştır. Bunun yanı sıra felsefe çalışmaları yapmış ve doktorasını New Hampshire’de Dartmouth College’da yapmıştır.
Eserleri

İşkenceci (romani 1986), Kadere Karşı Koy A.Ş (roman, 1995), Yaseminler Tüter Mi Hala? (roman, 1985), Viva La Muerte (Yaşasın Ölüm, roman, 1992), O.K. Musti Türkiye Tamamdır (roman, 1994), Nuke Türkiye (roman, 1993), Valla Kurda Yedirdin Beni (roman, 1993), Beyaz Türkler Küstüler (roman, 2013), Kâbus, Rüya, Aydınlanma Değil Merhamet, Ey Uhnem! Eyy Uhnem, Eylül (deneme, 1998), Yorumsuz (deneme), Hayır Diyebilmeli İnsan (deneme, 2005), Aydın Despotizmi (deneme, 1986).
 
UZUN
Alev Alatlı Hayatı Uzun

İlkokula Ankara’da başlamıştır fakat babasının mesleği sebebiyle değişik şehirlerde tamamlamıştır. Ortaokuldan sonra babası Tokyo’ya ateşemiliter olarak göreve gönderilmiştir. Bu sebeple eğitimine lise boyunca orada devam etmiştir. Üniversiteyi Türkiye’de ODTÜ’de okumuş sonra yüksek lisansı için Amerika’ya gitmiştir.Doktorasını felsefe üzerine vermiştir. Bu dönemde ilahiyat ve düşünce tarihine önem vermiştir ve Türkiye’ye dönerek bunun üzerine çalışmalar yapmıştır. O sıralarda İstanbul Üniversitesi’nde görev almıştır. University Of California’nın yürüttüğü projenin İstanbul ayağını temsil etmiştir.

Cumhuriyet Gazetesi’nin ek dergisi olan Bizim English isimli dergisini çıkartmıştır. YAZKO’da yazarlar kooperatifinde çalışmıştır. Sonrasında isteği üzerine evinde yazmaya başlamıştır.
Sonrasında romanlarını yazmaya ve yayımlamaya başlayan yazar ilk romanı olan Yaseminler Hala Tüter Mi? Adlı romanıyla, hayatın içinden kopup gelen bir hikâyeyi barındırmaktadır. Sonraki kitabı İşkenceci ’de ise şiddeti detaylıca işlemiştir. Bunun üzerine seri kitaplar çıkartmaya başlayan yazar psikoloji üzerine eserler vermeye odaklanmıştır.
Seri kitaplarında, Türk ruhunun cenklerinden bahsetmiştir. Sosyalizm, sosyal demokrasi, ülkücülük, İslamiyet ve kürtçülük cenklerini işlemiştir.
Son kitabı iki ciltlik Schödingen’in Kedisi’dir. 2035 yılının ütopyasına sahiptir. Türkiye’ye dair bilim kurgu değil ama bilimi temel alan kurgusu diyerek tanımlamıştır. Din, ekonomi, aile, eğitim ve bilim gibi sosyal ve toplumsal konuları işlemiştir.
Alatlı, çok dile sahip bir yazardır ve bunu romanlarında yansıtmıştır. Cümlelerin yapı özelliği İngilizce cümlelere benzemektedir.
Edebi Kişiliği

Eserlerine her dilden kelimeye yer vermiştir. Zaman zaman duygusal ve şairane bir dil kullanmıştır. Romanlarında her dilden farklı kelime kullanması, anlaşılması güç bir dil kullanmış olduğunu göstermektedir ve okuyucuyu içine çekip alması gereken yerlerde pek başarılı olduğu söylenememektedir. Bunun yanı sıra devrik cümlelere de çok fazla yer vermiştir. Bunun sebebi küçük yaşlarından beri yabancı dillerde içli dışlı olmasından kaynaklanmaktadır. Kitaplarında genellikle toplumsal sorunlara yer vermiştir. Roman türü olarak klasik bir kalıba girdiği söylenememiştir. Bunun yanı sıra psikolojik temalarında romanlarında işlemiştir. Bilinmeyen ve bilimsel gereceklere dayanan psikolojik sorunları ele almıştır.