Akıl Akıldan Üstündür
Allah, insanları diğer tüm canlılardan üstün yaratmıştır. Onu diğer canlılara üstün kılan şey ise akıldır. İnsanlar akıllarını kullanarak daha güzel yaşam standartları oluşturmaya çalışırlar. Bunu yaparken de çeşitli kararlar vermeleri veya bazı işleri gerçekleştirmeleri gerekir.
Normal ve sağlıklı olan her insan, kendi ihtiyaçlarını giderebilir veya kendi kararlarını verebilir. Ancak bazen öyle durumlar olur ki, işler içinden çıkılmaz bir hal alır. İşte, bizim yetilerimizin, bizim aklımızın yetmediği veya ermediği bu durumlarda başka bir akla, kişiye danışma ihtiyacı hissederiz. Danıştığımız, yardım istediğimiz kişinin, o konu hakkında bizden daha bilgili olduğunu biliriz. Bunu yapmak, bizim zararımıza değil, aksine yararımızadır. Allah aklı akıldan üstün, insanı insandan daha zeki veya yetenekli kılmıştır. Nitekim bizim aklımızdan üstün olan bir akla danışmamız, bizim eksikliğimizi göstermez. Bazı insanlar vardır ki her şeyi en iyi kendilerinin bildiklerini sanırlar. Başkasının aklına önem vermez, hep kendi bildiklerini okurlar. Bilgisi olmadıkları konu hakkında bile kendince bir şeyler yapmaya çalışırlar ve sonunda da çoğu defa başarısız olurlar. İnsan, doğası gereği her konuda yetenekli olmayabilir. Bizim gücümüzün yetmediği bir şeye, başkasının gücü yetebilir. Aynı şekilde başkasının yapamadığı bir işi bizler yapabiliriz.
Bazen akıl tutulmaları yaşayabilir, nasıl kararlar vermemiz gerektiği konusunda çaresiz kalabiliriz. İşte, öyle anlarda, ”Akıl, akıldan üstündür. ” atasözünün anlamı ve açıklamasını düşünüp, daha iyi bilen birine danışmalı, onun fikrini almalıyız. Atalarımız, ”Bin bilsen de bir bilene danış.” demişlerdir. Danışmaktan zarar gelmez. Belki de danıştığımız kişi olaya tamamen farklı bir açıdan bakacak ve bizi büyük bir sıkıntıdan kurtaracaktır.