AHLAK
Bir insanda dikkat edilmesi gereken en önemli özellik ahlaktır. Temiz bir ahlaka sahip olmayan kişi ne kadar zengin, ne kadar zeki veya bilgili olursa olsun önemsizdir. Zira ahlaklı olmayan bir insanın bilgisinden de zenginliğinden de yararlanılmaz. Elbette ki bu durum, karakterli ve olgun insanlar için geçerlidir. Zira biliyoruz ki paraya verdiği değeri hiçbir şeye vermeyen milyonlarca insan bulunuyor.
Ahlaktan yoksun bir toplumda insanların huzurlu olması mümkün değildir. Zira bütün kötülüklerin anası şüphesiz ki ahlaksızlıktır. Ahlaktan yoksun kimse namusa, onura, şerefe, kul hakkına da önem vermez. Böyle insanlar için ne varsa yoksa sadece kendi çıkarlarıdır. Başka insanların ne olup bittiği onların umurunda değildir. Kendi menfaatleri söz konusunda hırsızlık da yapar, adam da öldürürler. Bir anne veya baba, çocuğuna temiz bir ahlak bırakmadıysa, başka ne bıraktığı hiç mühim değildir; zira bir babanın çocuğuna bıraktığı ahlak kadar hiçbir şey önemli olamaz. Allah; bizim çocuklarımıza ne kadar miras bıraktığımıza bakmaz. Onun bakacağı şey, çocuklarımızı ne kadar ahlaklı yetiştirdiğimizdir. Ahlak kurallarının en çok önemsendiği din İslam’dır. İslam güzel ahlaktır. Güzel olan her şey ondadır. Kötü ve zararlı olan ise onun tarafından yasaklanmıştır.
Bir Müslümanın ibadetlerinden çok ahlakı önemsenmelidir. Ahlaksız bir kişinin oruç tutması, onun boşuna aç kalmış olması demektir. Yahut namaz kılması, boşuna eğilip kalkması demektir. İbadetler, güzel ve temiz bir ahlakla süslendiği sürece kabul edilir. Allah’ın emir ve yasaklarına uymayıp, kul hakkı yiyip sonra da günde yüz rekat namaz kılsak, o namazların bize hiçbir faydası yoktur.