Bir Meslek Sahibi ile Mesleğinin Özellikleri Hakkında Röportaj Yapma, Bir meslek mensubu ile röportaj hazırlama proje görevi ödevi.
BİR ÖĞRETMENLE RÖPORTAJ
Öğrenci: Adınızı öğrenebilir miyim?
Öğretmen: Ersan KARAZAN.
Öğrenci: Branşınız nedir?
Öğretmen: Türkçe Öğretmenliği.
Öğrenci: Kaç yıldır öğretmenlik yapıyorsunuz?
Öğretmen: Bu sene 7. senem dolacak.
Öğrenci: Öğretmenlik mesleğinden memnun musunuz?
Öğretmen: Evet, gayet memnunum. Mesleğimi çok seviyorum. Öğretmenliğin ve öğretmenin kutsal olduğuna tüm kalbimle inanıyorum.
Öğrenci: Öğretmen olmaya siz mi karar verdiniz, yoksa çevrenizin etkisi oldu mu?
Öğretmen: Doğrusunu söylemek gerekirse, liseyi bitirip üniversite sınavına girdiğimde öğretmen olmak gibi bir hedefim veya niyetim yoktu. O zamanki hayalim Arkeoloji bölümü okuyarak iyi bir arkeolog olmaktı. Ancak maalesef arkeoloji bölümünün iş imkanlarının kısıtlı olması, biraz da ailemin etkisi ile Türkçe Öğretmenliği bölümünü seçtim. Ama bu mesleği seçtiğim için asla pişman olmadım. Arkeolog olmak içimde ukte olarak kaldıysa da bu meslekte de gayet mutlu olabiliyorum.
Öğrenci: Dünyaya tekrar gelme şansınız olsaydı, yine öğretmenlik mesleğini seçer miydiniz?
Öğretmen: Ha ha ha! Zor bir soru! Dediğim gibi, bu mesleği ve alanımı gerçekten seviyorum; fakat böyle bir şansım olsaydı, sanırım arkeolog olmak isteyecektim.
Öğrenci: Hedefinde Türkçe Öğretmenliği olan öğrenciler için, bu mesleğin nasıl edindiğini açıklayabilir misiniz?
Öğretmen: Elbette! Benim zamanımda Türkçe öğretmeni olmak isteyen bir öğrencinin lisede ya sözel bölümü ya da eşit ağırlık bölümü seçmesi gerekiyordu. Ben de sözel dediğimiz Türkçe-Sosyal alanından mezun oldum. ama şimdi sistem biraz değişti. Türkçe öğretmeni olmak için bu iki bölümün birinden mezun olma şartı yok. Sayısal alan çıkışlı bile olsanız YGS, LYS-1 ve LYS-3 sınavlarına girip bu bölümü tercih edebilirsiniz. Yani her öğrenci, yeterli puanı aldığı takdirde Türkçe öğretmeni olabilir.
Öğrenci: Açıklamalarınız için teşekkürler. Bize biraz da mesleğinizin zorluklarından bahsedebilir misiniz acaba?
Öğretmen: Elbette ki her mesleğin kendine göre bazı zorlukları var. Ancak bana göre öğretmenlik mesleğinin en zor yanı öğrenciye laf anlatabilmek. Veliler veya anne veya baba olarak biz öğretmenler evlerimizde bir iki çocuğa söz geçiremezken, sınıftaki 20-30 kişiyi susturmak veya hepsini başarılı yapmaya çalışmak gerçekten zor. Ayrıca öğretmenler, iş yerinden evine iş götüren neredeyse tek meslek mensupları. Yazılıları hazırlama, okumak, e-okula kaydetmek, projeler, performanslar, sözlü notları ve ölçekleri, olanlar, toplantı tutanakları, derse hazırlık gibi birçok iş ve işlemi evde yapmak zorunda kalıyoruz. Bu nedenle ailemize pek vakit ayırma şansımız olmuyor.
Öğrenci: Çok teşekkür ederiz hocam. Mesleğinizde başarılar ve mutluluklar dileriz.
Öğretmen: Rica ederim, ben teşekkür ederim.