Alışmış Kudurmuştan Beterdir
Alışkanlıkları terk etmek çok zor, hatta bazen imkansızdır. Bazı kişisel alışkanlıklarımız henüz çocuk yaşta oluşur. Uzun süre gerçekleştirdiğimiz bu alışkanlıklar, terk edilmesi en zor olan alışkanlıklardır.
Herhangi bir kişiye, duruma, nesneye veya olaya alışmak sürekli onun tekrar edilme isteğine sebep olur. Kişiler alıştıkları davranışları yapmadan duramazlar. Sürekli kendilerinde bir eksiklik hissederler. Bu alışkanlıklar zamanla kişiliğe bile dönüşür. Alışkanlıkları bırakmanın zorluğu ile ilgili çeşitli atasözlerimiz bulunmaktadır. ”Yiğit, yedisinde neyse, yetmişinde de odur.” atasözü, alışkanlıkların kolay kolay değişmeyeceğini de vurgulamaktadır.
Herhangi bir duruma alışmadan önce dikkatli olmalı, o davranışa alıştığımız zaman artık kolay kolay terk edemeyeceğimizi bilmeliyiz. Örneğin sigara, bağımlılık yapan zararlı bir maddedir. Bu maddeye alışan kişinin onu terk etmesi, bırakması çok zordur. Bunun bilincinde olmalı, kötü şeyleri davranış ve alışkanlık haline getirmemeliyiz. Alışmış kudurmuştan beterdir sözünün anlamını güzel şeylerde kullanmalıyız. Mesela kitap okumaya alıştırmalıyız kendimizi veya spor yapmaya…