kompozisyon nasil yazilir 810x548 1

                           19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı

   Anadolu’nun düşmanlardan kurtulmasındaki ilk kıvılcım bilindiği Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basmasıydı. Düşmana karşı ilk direnişler burada filizlenecek ve ardından vatanın dört bir yanında devam edecekti.
   Mustafa Kemal, milli direniş ve mücadelenin İstanbul’dan yürütülemeyeceğini çok iyi biliyordu. Anadolu’ya geçmek ve halkla temasa geçmek gerekiyordu. Millet güçlü ve cesaretliydi ama Birinci dünya Savaşından sonra nasıl bir yol izlemesi gerektiğini yeterince bilmiyordu. Bölgesel bazlı direnişler devam ediyordu; fakat bunlar yeterli değildi. Direnişin vatan geneline yayılması ve herkeste milli bir uyanışın gerçekleşmesi gerekiyordu. Zor şartlar altında Samsun’a giden Mustafa Kemal, oradan Amasya’ya geçerek Amasya Genelgesi’ni yayınladı. Amasya Genelgesi, direnişin ilk sembolü, ilk göstergesiydi. Bu genelgeden şu anlaşılıyordu ki Türk milleti kaybetmeyi ve topraklarını düşmana bırakmayı asla kabul etmemiştir, mücadeleye devam edecektir. Hiç kimseye tek karış toprak verilmeyeceği gibi, kimsenin himayesi, mandası da kabul edilmeyecektir. Amasya Genelgesi ile başlayan milli uyanış, Erzurum ve Sivas kongreleri ile daha da büyümeye başladı. Millet birliğin önemini daha iyi kavradı. Anadolu’nun dört bir yanında cemiyetler, ulusal örgütlenmeler, oluşturulmaya başlandı. Bir yandan düşmanla çarpışılırken, bir yandan işgal güçlerinin haksızlığı tüm dünyaya duyurulmaya çalışıldı.

 

   Bu konuda sadece askerler değil; kadınlar, öğretmenler, gazeteciler, yazarlar ve daha birçok kesim elinden geleni yapıyordu. Anadolu’nun her insanı kendi imkanları ölçüsünde bir şeyler yapmaya çalışıyordu. Bu direniş ve dayanışma sonucunda bu topraklar kurtarılmış oldu.